Matspalten:

Den anvendelige sjokolademousseen

Den ultimate dessert for de som liker sjokolade – og dessert.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Sjokolademousse er anvendelig til så mye. Enten til en søndagsdessert, et festmåltid, eller om man skal ut på tur. Ikke for å si noe glat om Kvikklunsj på tur eller som tilbehør til kaffen i solveggen, men i dag har jeg laget en variant som vil høyne turopplevelsen skikkelig. Det krever litt forberedelse, men det er verdt det.

Jeg har tatt utgangspunkt i en grunnoppskrift på sjokolademousse som jeg har fått låne fra en av de beste konditorene i landet, Cathrine Nilsen. Man kan selvsagt variere denne oppskriften litt etter hva man ønsker. Tilsett for eksempel gjerne revet appelsinskall, hakkede nøtter, finhakket chili, eller hva enn man ønsker.

Du trenger

1 eggeplomme

2 egg

95 g sukker

150 g mørk sjokolade (jeg har brukt Odense 61 % kakao)

150 g lys sjokolade (jeg har brukt Odense melkesjokolade 37 % kakao)

4,5 dl fløte

Slik gjør du det

  • Bryt opp sjokoladen, legg den i en bolle, og sett bollen over en kjele med varmt vann. Sjokoladen må smeltes over et vannbad og ikke direkte i en kjele eller micro. Den må ikke bli for varm, da brenner den seg.
  • Ha sukkeret i en kjele. TIlsett litt vann i sukket så det akkurat dekker. Sett på og kok til ca. 120 °C (flytende honning-/sirupskonsistens).
  • Pisk egg og eggeplommen luftig i en mikser.
  • Lettpisk fløten. Blir den for stiv vil moussen bli porøs.
  • Hell sukkerlaken i eggene i en tynn stråle mens maskinen går på mellomhastighet. Pisk dette «kaldt» og luftig.
  • Ha litt krem (ca. 1/5) over i sjokoladen og bland sammen.
  • Bland dette inn i eggedosisen under omrøring.
  • Ha så i krem, litt etter litt. Har man i alt med en gang, kan det sprekke.