Matspalten:

Porsjonsbrød

Nystekt brød kan være et gourmetmåltid i seg selv.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

I dag har jeg laget et minibrød, eller porsjonsbrød. Perfekt til matpakken, på skitur, til frokost, til lunch, eller i handa på farten. Ja, rett og slett et anvendelig brød.

Selv om brød smaker bes tnybakt, kan dette brødet fint fryses og tas opp etter behov. Trikset for å få et smakfullt og luftig brød er å gi det nok tid, og la det heve flere ganger. Da utvikler smaken seg, og gjæren får utnyttet sitt fulle potensial.

Du trenger

Brød

5 dl vann, lunkent

25 g gjær, fersk

4 ss olivenolje

700–800 g mel

1 ts sukker

1 klype salt

Flaksalt/maldonsalt

Fyll

6 sorte oliven, finhakket

1 ss frisk rosmarin, finhakket

4 stk. soltørket tomat, finkuttet

2 ss pinjekjerner, finhakket

½ rødløk, finhakket

3 ss olivenolje

Slik gjør du

Brød

  • Rør ut den ferske gjæren i det lunkne vannet. Pass på at det ikke er for vamt sånn at gjæra dør (maks. 37 °C).
  • Bland alt sammen i en kjøkkenmaskin. Bruk kun 700 g mel til å begynne med.
  • Elt på lav hastighet i fem minutt.
  • Hev til dobbel størrelse.
  • Kjør sammen deigen og bruk resten av melet til å justere med.
  • Ha deigen på en benk og del den opp i ti like store emner.
  • Klem ut emnene til 1 cm tykkelse på en bakeplate. Ha litt åpenrom mellom emnene.
  • Fordel fyllet på de 10 emnene.
  • La heve til dobbel størrelse. Klem flat emnene på midten, til det er igjen en kant på ca. 1 cm.
  • Dryss over litt flaksalt.
  • Stek i 12–15 minutt på 220 °C.

Fyll

  • Bland alt sammen til en «masse».