Matspalten:

Årets påskelam er en greskinspirert variant

Skal det være en fylt aubergine med lammet?

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Fylt aubergine er en tradisjonsrik rett i Hellas, som serveres som en sommerrett når auberginen er i sesong (juni til september), men den kan like gjerne egne seg som en variant til det norske påskelammet, for de som vil ha en avveksling fra lammelåret.

Om man ønsker det, kan denne retten forberedes og tas med ut på tur, lages på grill, eller over bål. Da må man bare pakke inn auberginen etter at man har fylt den med kjøttfarse og varmebehandle den.

Du trenger

2 store auberginer

3–4 ss revet Parmigiano-Reggiano eller Høvding Sverre fra Orkladal Ysteri

Agurksalat

1 stk. agurk, skjært i fine terninger

2 cm av en rød chili, finkuttet

1 ss fersk timian, finkuttet

1 ss fersk rosmarin, finkuttet

2 ss extra virgin olivenolje

8–10 søte cherrytomater, delt i fire

Lammefarse

400 g kjøttdeig av lam. Her kan du bruke avskjær fra lammelår om du skal ha det i påsken og kverne avskjæret sammen med litt spekk, eller kjøpe ferdig kvernet lammekjøtt.

1,5 ts salt

0,25 ts kvernet pepper

1 ss potetmel

1,5 dl melk

Slik gjør du det

  • Del auberginene i to på langs.
  • Stek dem på middels varme med snittflata ned i noen minutt til «kjøttet» blir mørt og man kan hule dem ut.

Agurksalat

  • Bland alt sammen med litt nykvernet pepper og ½ ts salt.
  • La dette marinere og «sylte seg» i 20–30 minutt før servering.

Lammefarse

Det er to alternative måter å lage den på. Har man en food processor lar man den gjøre jobben. Hvis ikke kan man røre den sammen for hand. Da blir den litt grovere i strukturen.

  • Ha kjøttdeigen i en food processor eller stålbolle. Tilsatt salt og arbeid deigen sammen med food processor eller med stålbolle og tresleiv til en fast, hard masse.
  • Tilsett potetmel og pepper, og spe med melk, litt og litt.
  • Stek en prøvekake og sjekk smaken.
  • Fyll de uthulte auberginene med lammefarse.
  • Stek på 200 °C i ca. 10–15 minutt til farsen er gjennomstekt. Stikker du med en trepinne og dt kommer klar saft, er den ferdig.
  • Dryss revet ost over retten når den tas ut fra ovnen, slik at osten smelter over.