Matspalten:

Syltet appelsin

Bruk opp restlageret, sylt appelsinen.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Optimistisk for påsken gikk jeg også i år til innkjøp av en god del appelsiner i håp om solfylte dager med appelsin i sekken på skitur. Detter har nå resultert i et restlager på gode appelsiner som jeg må bruke til noe annet. Jeg regner med at jeg ikke er alene om dette.

I dagens matspalte har jeg valgt å lage syltede appelsiner som fint egner seg til alt fra gode oster, tilbehør til svinekjøtt, eller til grillmat. Så kanskje kan dette være en fin forberedelse til grillsesongen, da syltede appelsiner står seg i mange uker.

Du trenger

Ca. 2 norgesglass

4 gode appelsiner

1 dl rødvinseddik

0,5 l varmt vann (så varmt som du får det fra springen)

2 dl sukker

1 kanelstang

2 cm rød chili

Smakstilsetning (du kan gjerne tilsette smaker som rosmarin, ingefær etc. – hva enn du ønsker)

Slik gjør du

  • Smelt halvparten av sukkeret til karamell.
  • Tilsett resten av sukkeret.
  • Spe med vann i tynn stråle, litt og litt om gangen. Hvis du tilsetter alt på en gang vil det bli en stor klump.
  • Kok opp.
  • Tilsett kanel, chili, rødvinseddik.
  • Kok i 10–15 minutter og smak til.
  • Kutt appelsinene i 0,5 cm tykke skiver og legg de tett i tett på rengjorte glass til det er fullt.
  • Slå over kokende lake til glasset er fullt. Sett på tett lokk. La stå i 3–5 dager før du bruker de syltede appelsinene.