Matspalten:

Nypotetsalat

Nypotet er benevnelsen på de potetene som dukker opp av jorda nå.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Sesongen for nypotet er kort, så her er ingen tid å miste.

Nypoteten er en delikatesse som kjennetegnes med sine unike friske smaksegenskaper og den saftige konsistensen. Jeg har i dag valgt å lage en nypotetsalat som står seg som en egen rett, eller man kan velge å ha den som tilbehør til både kjøtt og fisk.

For 4 personer

800 g nypoteter, vasket (skallet bør være på)

120 g myk blåmuggost, delt opp i terninger

100 g meierismør

1 vårløk eller 4–5 cm av en purreløk i tynne skiver

2 ss honning

1 kvast timian, fersk

Slik gjør du det

  • Kok potetene til de er nesten kokt, ca. 15–20 minutt. Damp de tørre til slutt.
  • Brun 100 g smør på svak varme til et blir nøttebrunt. Trekk panna/kjelen av varmen.
  • Tilsett vårløk, honning, og timian. La dette trekke i 5–10 minutt.
  • Hell smøret over potetene, vend inn osteterningene, og vend alt sammen til en «salat».
  • Server gjerne med nybakt brød til.