Strikking, kultur og folkefest går hånd i hånd i Orkanger



Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Midtnorsk kultur- og strikkefestival

I år strekker Strikkefestivalen i Orkanger seg til nye høyder. Med talentfulle kunstnere, workshops, bokbad og et stort marked, så skal det være noe for de aller fleste med interesse for strikking.

Ideen om å starte en strikkfestival i Orkanger startet i 2015, da Inger Lise og Anne Lene Neeraas og en gjeng strikkeglade venner tok turen til Danmark på en festival.

– Den gleden over garn, strikking og den gode festivalstemninga, ønsket vi begge to å ta med oss tilbake til Orkanger, sier Inger Lise Neeraas.

Og med det var Strikkefestivalen i Orkanger etablert i 2016. Siden den gang har de bygget stein på stein, og etter noen år med pandemi er de nå klare til å løfte festivalen ytterligere.

Gleder seg: Festivalsjefene Anne Lene og Inger Lise Neeraas ser frem til å kunne arrangere festival.

Festivalen har fått navnet Midtnorsk kultur- og strikkefestival. De har fått støtte fra Nordisk kulturfond, og samarbeider tett med kjente internasjonale festivaler for å gjøre.

– Strikking er kultur. Det er over en million mennesker som strikker i Norge, og den kulturdelen av festivalen ønsker vi å få frem på en god måte. Blant annet med utstillinger av internasjonale og trønderske designere, som DUODU, sier Inger Lise Neeraas, festivalsjef.

Internasjonal schwung

Årets festival finner sted fredag 10. juni til søndag 12. juni, og foregår som vanlig på ærverdige Bårdshaug Herregård i Orkanger. Inger Lise forteller at det er et bredt program som skal passe for de aller, aller fleste.

– Festivalen skal favne alle som er interessert i strikking og kultur. Du trenger ikke å ha noen forhåndskunnskaper eller å ha strikket tidligere. Så lenge du synes dette høres spennende ut, er du hjertelig velkommen, sier Neeraas.

I år blir det blant annet utstillinger med internasjonale kunstnere som bruker garn, litterærsesjoner der man kan sitte, lytte og bli inspirert, catwalk, workshops og ikke minst kan du besøke et stort garnmarked i Orklahallen.

– Vi har gjort et skille mellom festivalbiten på Bårdshaug Herregård og garnmarkedet i Orklahallen. I selve festivalen har vi lagt mer vekt på den sosiale delen. Her er det mulig å bli bedre kjent og skape nettverk. På lørdag kveld blir det en felles underholdningsfest for de som ønsker å nyte godt mat og musikk.

– Mange ønsker også å bare besøke garnmarkedet. Derfor er det også mulig å bare kjøpe pass for adgang til markedet, legger hun til.

Stort garnmarked

Under garnmarkedet har besøkende tilgang til kafe med vinrettigheter, bokbad og moteshow med DUODO på catwalken. Her kommer stand deltakere fra Norge, Sverige, Finland og Litauen. Her er det nok av garn og produkter å velge mellom. Og ikke minst tid til en strikkeprat over en kopp kaffe.

Festivalprogram

Fredag 10.06

  • Kl 15:00 – 18:00  Festivalens informasjons bod (hente/kjøpe festivalpass/billetter)
  • Kl 16:00 – 21:30  Grilling på Bårdshaug Herregård
  • Kl 18:00 – 21:00  Garnmarked Orklahallen (inngår i festivalpasset)
  • Kl 18:00 – 19:00   Busstransport fra Bårdshaug Herregård til Orklahallen t/r(inngår i festivalpasset)
  • Kl 19:00 – 20:00   Vinsmaking musserende vin med hotellets vinsomelier (billetter kjøpes separat)
  • Kl 21:00 – 22:00   Ost og vinsmaking med prisbelønnede oster fra Orkland ysteri (billetter kjøpes separat)

Lørdag 11.06

  • Kl 09:00 – 17:00   Festivalens informasjonsbod (hente/kjøpe festivalpass/billetter)
  • Kl 10:00 – 10:15    Offisiell åpning av festivalen i bakgården til Bårdshaug Herregård
  • Kl 10:00 – 16:00    Strikkekafe Bårdshaug Herregård
  • Kl 10:00 – 18:00    Garnmarked Orklahallen (buss Bårdshaug- Orklahallen t/r fra kl 10 – 18, inngår festivalpass)
  • Kl 10:00 – 15:00     Kunstutstilling Kari Steihaug på Orkdal kunstforening (inngår i festivalpass)
  • Kl 10:00 – 17:00     Utstillinger på Bårdshaug Herregård med Anna Gran, DUODU og Christel Seyfarth (inngår i festivalpass)
  • Kl 12:00 – 12:30     Motepresentasjon og intervju fra scenen på garnmarkedet Orklahallen med DUODU
  • Kl 10:00 – 15:00     Handlegata i Orkanger sentrum
  • Kl 10:20 – 12:20     Lytt og lær (parallell sesjon) jubileumspris 30 kr kun de med festivalpass, meld deg på en av dem
  • Kl 12:00 – 12:30     Orkland bibliotek, Foredraget “Rett i garnet”
  • Kl 14:00 – 15:00     Lytt og lær (parallell sesjon)
  • Kl 15:30 – 16:30      Motivasjonsforedraget  “Sett deg ikke på en stol med tre ben” (billetter må kjøpes separat, 100 kr)
  • Kl 19:30 – 23:00      Fæstkveld på Bårdshaug Herregård med underholdning(bill. kjøpes separat, begrenset antall)
  • Kl 23:00 – 24:00      Slow living soon sleep, lobby Bårdshaug Herregård

Søndag 12.06

  • Kl 10:00 – 15:00   Strikkekafé Bårdshaug Herregård
  • Kl 09:30 – 15:00   Festivalens informasjons bod
  • Kl 10:00 – 15:00   Garnmarked Orklahallen med servering (eget program, inngår i festivalpass)
  • Kl 10:00 – 14:00   Utstillinger Bårdshaug og Kunstforeningen (inngår i festivalpass)
  • Kl 10:00 – 12:00   Lytt og lær jubileumspris 30 kr kun med festivalpass, meld deg på
  • Kl 12:00 – 12:30    Designer Ingvill Freland blir intervjuet på scenen under garnmarkedet Orklahallen
  • Kl 14:00 – 14:30  Omvisning Thamspaviljongen (gratis, forutsetter festivalpass og forhåndspåmelding)
  • Kl 15:00   Avslutning av festivalen, takk for nå og vel hjem



Smile, Sky, Happy, Gesture, Interaction, Idiophone, Cap

Ta strikkebussen fra Trondheim!

De tidligere festivalene har tiltrukket seg folk fra fjern og nær, både i Norge og i utlandet. Nå er det enda enklere enn tidligere for folk i Trondheim å ta turen til festivalen.

– Om du er alene eller ønsker å reise sammen med en vennegjeng, så kan dere bli kjørt helt fram til markedsplassen med strikkebussen vår, sier Neeraas.

Bussen kjører både lørdag og søndag klokken 08.30 fra Trondheim sentralstasjon. På vei mot Orkanger stopper bussen innom både Hotel Scandic Lerkendal og Hotell Quality Tiller. Da kommer du til festivalområdet klokken 09.30.

Retur på lørdag er klokken 18.00. For de som ønsker retur tidligere går det jevnlig buss til Trondheim.

På søndag går bussen klokken 15, sier Neeraas.

Vil du sikre deg plass kan du bestille billett. Uten billett kan du risikere å ikke få plass.

– Støtten fra Orkla Sparebank betyr alt!

Midtnorsk kultur- og strikkefestival satser stort, og med det går også kostnadene opp. Da er det viktig å ha godt støtte i ryggen.

Støtten fra Orkla Sparebank betyr alt for oss, sier Øyvind Neeraas, prosjektleder for Midtnorsk kultur- og strikkefestival.

Vi driver ikke med dette for å bli rik. For oss handler det om entusiasme og interesse. Når vi nå utvider festivalen og henter inn internasjonale kunstnere, er vi avhengig av en sponsor for å skape et kvalitetsprodukt, legger han til.

For Orkla Sparebank var det fra første stund interessant å få realisert en slik stor og internasjonal festival på Orkanger.

– Vi ønsker stor aktivitet i regionen, og kultur- og strikkefestivalen er en viktig del av aktivitetstilbudet for både boende og tilreisende. Dette er virkelig en lokal storsatsing som setter Orkland på kartet, sier Terje Sletvold, sponsoransvarlig i Orkla Sparebank.

– Kulturaspektet gjør festivalen ekstra spennende. Og så må det sies at strikking er bærekraft i praksis. Det er et fantastisk å være en del av dette, legger han til.

Terje mener  det er flere ting som gjør strikking så bra.

– Det ene er at det er en hobby som favner svært bredt, enda bredere enn vi kanskje så for oss når vi ble kjent med festivalen. Så er også bærekraftaspektet interessesant. Her snakker vi gjenbruk og slitesterke plagg med lang levetid, forteller han.

Sletvold mener at det er fascinerende program, og at det er et flott utstillingsvindu for flere andre lokale aktører.

– Festivalen er så jordnær og fin. Det pleier å være en unik stemning og mye besøk. Vi håper at det blir en suksess i år også, sier Sletvold.

Det håper selvsagt Inger Lise, Anne Lene og Øyvind også på. Etter to år med pandemi, ser Midtnorsk kultur- og strikkefestival frem til å ta imot gjestene på en god måte.

– Vi håper mange griper denne muligheten til å møte likesinnede mennesker, og oppleve den fine energien og gode stemningen her. Ambisjonen er å lage et arrangement som kan by på det meste for strikke- og kulturinteresserte.

 – Og vi har tenkt å bygge videre på dette i årene som kommer, legger de til avslutningsvis.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font
Logo, Font, Text