Slik fikk Sigrid Johanne og Harald hjelp til å forsikre gården

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Orkla Sparebank.

Logo, Text, Font

Det er mye å tenke på når man skal drive gård. Med ansvar for både dyr, vedlikehold av bygninger og omtanke for egen helse har det vært livsviktig for Sigrid Johanne og Harald å ha gode forsikringer i lokalbanken.

Solen skinner, og senhøsten byr på frisk luft på Muan Gård hos bøndene Sigrid Johanne og Harald Skagemo i Meldal. Klokka er ti og bøndene er for lengst ferdig med det første fjøsstellet.

– Vi har travle dager, men fjøsstellene er mer fleksible nå når vi har melkerobot. Vi har også en del dyr som går ute på beitet enda, sier Harald Skagemo – som jobber som dyrlege i tillegg til å drive gård sammen med kona.

På Muan Gård driver de hovedsakelig med melkeproduksjon, men de har også en liten flokk med sauer. Ved siden av driver de også utleie av laksefiske i Orkla, inkludert overnatting, i tillegg til et småkraftverk i Syavassdraget.

– Gårdslivet er en livsstil, og vi har stor interesse for det vi driver med. Med dette følger et stort ansvar for både bygninger, maskiner og dyr. Derfor er det viktig for oss å ha gode forsikringer på alt vi eier. Og det har vi fått av Eika Forsikring i lokalbanken vår, Orkla Sparebank, forteller Harald.

Harald Skagemo trives godt med en variert hverdag som både dyrlege og bonde.

Her kan du lese mer om forsikringer for landbruk og bedrift


– Gleder meg hver dag

Muan Gård er et sted med lange tradisjoner, og Sigrid Johanne er odelsjenta som tok over gården sammen med Harald i 2004. Sammen har de fire barn og interessen for husdyrhold er stor hos dem også. Harald har travle dager i rollen som både bonde og dyrlege, men med årene har de kommet frem til en god arbeidsfordeling.

Husk lyd!

Line, Green

Harald liker å kunne dele opp dagene, slik at han får være både bonde og dyrlege i løpet av dagen.

– Det er kanskje klisjé å si, men ingen dag er lik og jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb, sier Harald.

Han har lang erfaring som dyrlege, og kjører rundt på gårder i Meldal og Rennebu. I løpet av ett år har han 1200 dyrlegeoppdrag og foretar rundt 1600 insemineringer.

Sigrid Johanne driver gården på fulltid og har hovedansvaret for store deler av driften, spesielt når mannen har dyrlegevakt. De har også ansatt en avløser som jobber fulltid på gården.

– Jeg er med på fjøsstell så lenge jeg ikke må rykke ut på oppdrag. Og det kan skje ting fra morgen til sent på kveld. Jeg er opptatt av å være tilgjengelig om noen skulle trenge hjelp, sier Harald.

– Harald er kjapt på plass for å hjelpe andre, men det er derimot ingen som må vente så lenge på dyrlegen som det vi gjør her på gården, sier Sigrid Johanne og ler.

Livsviktig med forsikringer

Men er det noe Harald ikke er god på så er det teknologi, så «datatrykkingen» og økonomien er det kona som har ansvar for.

– Vi har jo hvert vårt enkeltmannsforetak og driver to ulike næringer på en måte, og da har det vært viktig å tegne forsikringer som dekker begge næringene.

Sigrid Johanne og Harald har alle bedriftsforsikringene sine hos Orkla Sparebank. De blir også tett fulgt opp av forsikringsrådgivere når det er snakk om nye investeringer på gården.


Her kan du lese mer om forsikringsrådgivning i Orkla Sparebank

– Det hender jo at vi for eksempel kjøper en ny maskin eller annet utstyr som vi må huske å forsikre, og der har rådgiverne vært fantastisk behjelpelige. De har gjort det enkelt for oss å holde oversikt over forsikringene.

Harald trekker frem et eksempel fra da de mistet noen kyr, og fikk tilbake penger på forsikringen kort tid etter.

– Det er slik det skal være, og det gjør det mye enklere for oss å drive gården også, sier Harald fornøyd.

For det kan fort blir kritisk om du ikke forsikrer gården - og ikke minst deg selv. 

– Forsikringer er jo den viktigste investeringen man gjør, men som man håper man ikke får bruk for. Vi har sørget for å forsikre både oss selv og alt på gården, for vi kan i verste fall risikere å bli ruinert om noe alvorlig skulle skje uten forsikringer i orden, sier Sigrid Johanne.

– Det skal være trygt og enkelt

Orkla Sparebank ånder for å gi god service, og støtte de lokale kundene sine. Leif Øyås og Siri Rise er forsikringsrådgivere på landbruk og næringsmarkedet, og de er godt trent til å se hva som er viktig å forsikre når du driver gård.

– Man skal ha tunga rett i munnen når man tegner forsikringer, og det er spesielt krevende når du eier gård og alt det som hører med, sier Leif Øyås, som er forsikringsansvarlig på næringsmarkedet.

Husk lyd!

Line, Green

Leif og Siri tegner forsikringer gjennom Eika Forsikring, som Orkla Sparebank tilbyr kundene sine.

 – I Orkla Sparebank satser vi ekstra på landbruksforsikringer, siden vi bor i et dalføre med mange gårdsbruk, forteller Siri.

Orkla Sparebank har i dag om lag 800 store og små forsikringskunder på bedriftsmarkedet, og de er opptatt av å skape en trygg relasjon mellom dem og kundene.

– Det skal være enkelt og trygt å ha forsikringer hos oss, og vi prøver å være så tilgjengelig som mulig når kunder ringer og spør om noe, legger Siri til. 

Leif Øyas og Siri Rise tar befaringsrunder når nye investeringer skal forsikres.

– Det er en stor fordel å være kunde i en lokalbank. Vi kjenner kundene og er opptatt av personlig service.

Leif Øyås
Forsikringsrådgiver i Orkla Sparebank

Noen forsikringer er ekstra viktig

Det er mye som kan skje på et gårdsbruk både av ulykker og utstyr som kan bli ødelagt. Hvis ikke forsikringene er på plass da, kan det bli veldig kostbart for bonden, som kanskje sitter med millioner i lån. Leif nevner et par forsikringer som er ekstra viktig for en som driver gårdsbruk.

– For det første er det viktig å ha ansvarsforsikring, som sørger for at du får erstatning om du er uaktsom og skader andre personer, eller noe som du ikke eier. Brannforsikring er viktig, og ikke minst Bondens ulykke-forsiktig. Det er en forsikring som kan sikre både deg som bonde og hele familien din.


Her kan du få vite mer om Bondens ulykke-forsikring

Orkla Sparebank er opptatt av å skape trygge og gode relasjoner med kundene.

Harald og Sigrid Johanne har både ansvarsforsikring og bondens ulykke-forsikring. Harald tør nesten ikke tenke på hva som kan bli konsekvensene om noe alvorlig skulle skje i familien uten ulykkesforsikring.

– Tanken på å miste alt og sitte uten rett til støtte eller erstatning er grusom. Men ved å ha de viktigste forsikringene i lokalbanken som alltid er så imøtekommende og hjelpsom, kan vi nyte livet og fokusere på det vi liker aller best – og det er familien og gården, sier Harald.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Font
Electric blue, Azure, Font, Text
Logo, Font, Text