Høye boligpriser og ei rente som fortsetter å stige gjør at døra inn til drømmeboligen er stengt for veldig mange unge. Terskelen for å kunne kjøpe sin egen bolig er høy for mange, og for å lykkes må man ha fast jobb, stabil inntekt og nok egenkapital. Og enda da kan det være vanskelig nok å få napp på drømmeboligen. Ofte er prisene for høye. Og der prisantydningen er lav nok, havner man gjerne i en budrunde som allikevel presser prisen høyere enn det unge kjøpere kan være med på.

Heim kommune har i samarbeid med lokalt næringsliv valgt å satse nytt og friskt for å gi unge sjansen til å komme seg inn på det trange boligmarkedet. Tiltaket har fått navnet UngHeim, og innebærer bygging av minihus til en pris som er overkommelig for målgruppa. For dette er boliger som er øremerket unge boligkjøpere, i alderen 18-28 år. Mangel på egenkaptital skal heller ikke være til hinder: Kjøperne får med en materialpakke som med egeninnsats skal brukes til å bygge carport og terasse: Dette vil gi ei verdiøkning på 15 prosent - ei økning som vil oppfylle kravet til egenkapital.

Ideen kom fra kommunedirektør Ola-Morten Teigen, som fortjener ros for å tenke nytt og alternativt for å gi ungdom sjansen til å kjøpe og etablere seg i sin egen heim. Baktanken, om man kan bruke et slikt begrep, er å møte et synkende folketall i kommunen. Og skal man få unge til å etablere seg, er tilgjengelige boliger en av de viktigste faktorene.

Prisen for boligene er antydet å havne godt under to millioner kroner. Da får man kjøpt en bolig på 42 kvadratmeter. Et lite hus, som allikevel skal inneholde alt man trenger. Og som for en ung boligkjøper kan være en verdifull inngangsbillett til boligmarkedet, og en eventuell større bolig på et seinere tidspunkt.

Det er positivt av Heim kommune å legge til rette for unge i etableringsfasen på den måten minihusene representerer. Dette kan være et mottrekk mot en boligpolitikk der markedskreftene i stor grad har fått styre, og der forskjellene mellom de som har råd, eller som har foreldre som kan bidra, og de som ikke har det, bare øker.

Ideen er enkel, men veldig god, og bør plukkes opp også av andre kommuner. Kanskje er det mulig å avsette et visst antall tomter i både nye og etablerte boligområder som brukes til minihus rettet mot ungdom. Det kan bli en virkelig vinn-vinn-situasjon: Kommunene ønsker vekst og har behov for arbeidskraft, de unge trenger boliger til en pris de kan ha råd til.