Disse ferskeste 25 kilometerne med ny bilveg ute i terrenget gjelder seks av et stort antall eldre hyttefelt i kommunen. Nå ber flere hytteeiere om å få bygge veg fram til fritidsboligen. Grunneierne vil øke antall tomter med det samme. Politikken er full av paradokser:

1. FNs mål som rettesnor Klima- og naturkrisen truer med å ødelegge livsgrunnlaget for dem som kommer etter oss. Orkland kommune har vedtatt at FNs bærekraftsmål skal være retningsgivende for politikken vår. Et stort flertall fortsetter likevel å bygge ned natur for å gi grunneiere raske gevinster og hytteeiere økt komfort. Orkland kan ikke redde verden, men vi har ansvar for arealbruken i egen kommune.

2. Motstanden mot vindkraft Samtidig som hyttefelt og vegnett i fjellet eser ut, har det oppstått sterk politisk motstand mot mer vindkraft i Orkland. Vindparkene ødelegger natur, men i motsetning til fritidsboligene gir de oss i hvert fall fornybar energi i kampen mot klimaendringer. Ved Geitfjellet vindpark er det bygd 42 km veg. Seks gamle hyttefelt i Meldal får til sammenligning 25 km veg, og flere vil ha mer.

3. Hensynet til eldre Folk må få komme seg på hytta når de blir dårlige til beins, sier Sp og Ap. Tenk om flertallet hadde samme omsorg for de stadig flere med nedsatt førlighet som tilbringer sine siste år i egen bolig i sentrum. Vi må slåss for det minste fortau og gangfelt i håp om at eldre som ikke kjører bil lenger kan ferdes trygt i eget nærmiljø. Å kunne gå til butikk og venner - med rullator og uten redsel - bør være en menneskerett.

4. Kommunens økonomi Samfunnsøkonomiske beregninger, som sikkert kan diskuteres,  sier at utbygging av fritidsboliger ikke lønner seg for kommunene uten eiendomsskatt. Det har ikke Orkland. Politikken vår med tilrettelegging av hytteveger og økt standard går ut på at flere med dårlig helse skal være mer i fritidsboligene. Da har de krav på kommunale tjenester fra et allerede hardt presset hjelpeapparat. Flertallet av hytteeierne i Orkland bor ikke i kommunen, og betaler ikke skatt hit. For kommunen vil regnskapet bli stadig dårligere.

Eldalen hyttefelt 30. mars godkjente Sp, Ap, KrF, Høyre, PP og FrP 2,9 km nye veger opp til nesten 700 meters høyde i Eldalen ved Resfjellet. 830 meter skal gå over myr. Kommunedirektøren foreslo at utbyggerne måtte restaurere ei drenert myr i området for å kompensere for tapet av natur. Det ble nedstemt fordi flertallsgruppa mener kommunedirektøren og andre fagfolk tar  feil; myra egner seg ikke for restaurering.  I så fall har kommunens ledelse feilinformert politikerne grundig. En naturlig konsekvens av å si nei til restaurering, ville ha vært å si nei også til vegbygginga. Men sånn logikk følger vi ikke i Orkland. Bare Småbylista, MDG, Rødt, SV og Venstre hørte på fagfolkene.

Orkland som hyttekommune Orkland har nesten 5000 fritidsboliger og 1700 ledige tomter. Bare i gamle Meldal er det satt av 39 kvadratkilometer areal til fritidsbebyggelse. Nedbygginga fortsetter bit for bit, selv om de faglige advarslene står i kø og alle lamper blinker rødt – nå sist i et Kunnskapsgrunnlag om beitebruken i Trollheimen. Grunneieres inntektsmuligheter og hytteeieres krav til komfort trumfer klima, natur og vedtatt politikk.

Ingen vet om og når Sp og Ap slutter å ødelegge natur av bekvemmelighetshensyn. Første mulighet er en ny og naturvennlig arealdel til kommuneplanen, men motkreftene er sterke.

Knut Even Wormdal Hans Kringstad Småbylista

Mona Størdal, MDG

Hans Peter Verme, Rødt