Det startet på mange måter på 1800-tallet med Christian Thams, som på mange måter var forut for sin tid ved å starte industriell ferdighusproduksjon på Orkanger. Hundre år senere starter oljeeventyret, og Orkanger plasserer seg igjen tidlig på kartet når nye industrieventyr skal skrives. Vigor blir ei hjørnesteinsbedrift, og senere dukker den ene oljerelaterte industrigiganten etter den andre opp. Shawcor og Technip FMC er i dag to tungvektere på området som er blitt en by av industribedrifter - Grønøra.

Siden ble Orkdal døpt til Trøndelags «Industrikommune nummer én». Og det med rette, da det hele veien har vært samspillet mellom politikerne, kommunens administrasjon og de ulike næringslivsbedriftene som har skapt industribyen Grønøra. Uten kommunes aktive rolle med å trekke til seg, og legge til rette for, disse olje- og gassrelaterte industriaktørene, så hadde veksten aldri kommet.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Denne kulturen for næringslivssatsing lever i høyeste grad videre med nykommunen Orkland. Da Norsk kylling vokste seg ut av lokalene på Støren og måtte seg seg om etter ny tomt, falt valget på Orkanger. I dag er bedriften etablert med 320 fast ansatte, pluss 51 vikarer. Ved opparbeidelse av Norsk kylling-tomta, ble det også tatt høyde for flere etableringer på området. Nutrimar, som prosesserer restråstoffer fra næringsmiddelindustrien, har planer om å etablere fabrikk vegg i vegg med Norsk kylling. Ei beslutning om etablering, vil trolig bli tatt i løpet av sommeren.

Og Norsk kylling er ikke den eneste næringsmiddelgiganten som har latt seg lokke til Orkanger. Da Isfjord måtte ut av lokalene i Trondheim, for å gi plass for boligbygging, hadde ikke Trondheim kommune noe alternativ tomt å tilby. Det hadde næringssjef Aage Schei i daværende Orkdal. Etter å ha vurdert mellom 15 og 20 tomter i Trøndelag, valgte Norsk kylling til slutt på Orkanger.

Det siste produksjonsåret i Trondheim (2018), omsatte selskapet for 359 millioner kroner. Med på flyttelasset fra Trondheim i 2019, hadde selskapet med seg hundre ansatte. I dag har bedriften 260 personer på lønningslista, og omsatte i fjor for 738 millioner kroner. Selskapet forventer ytterligere omsetningsvekst i år, og ser ikke bort fra å kunne nå én milliard kroner i omsetning neste år.

Orkland kommune er dermed langt på vei også blitt fylkets næringsmiddelindustri-kommune nummer én. De to nevnte selskapene representerer i dag over 600 arbeidsplasser. Det hadde aldri skjedd uten kommunens næringsvennlige holdning. Og det fortjener både dagens og gårsdagens politikere ros for.