Trange skoler i sentrum fører til skolevegring, vold og dårlig læringsmiljø. Orkland kommune vil tillate et stort steinbrudd inntil Nerøra, samtidig som kloakk og andre, uidentifiserte utslipp truer med å ødelegge Gammelosen som badeplass.

Kaotisk trafikk

Sentrumstrafikken øker uten at kommunen har rutiner for å sikre skoleveier og legge til rette for de stadig flere eldre som ferdes i hovedgatene. Forslaget til sentrumsplan nevner ingen tiltak for å bedre på trafikksystemet. Tvert imot ønsker kommunens ledelse å spre handelen videre. Dermed øker den interne trafikken og risikoen er stor for sentrumsdød.

Hvordan kan vi som bor på Orkanger bidra til bedre skoler og bomiljø – eller unngå at det går fra vondt til verre? Det haster med gode ideer og politisk påtrykk.

Derfor inviterer Foreningen Småbyen tirsdag til folkemøte med tittelen «Orkanger – hva nå?» Foreningen er medlemsorganisasjonen som står bak Småbypartiet Orkland (Småbylista) som politisk parti.

Orkanger taper

Mange av de forsømmelsene vi ser i dag skriver seg fra tida da Orkdal var egen kommune. Samtidig mener vi at kommunesammenslåinga har gjort det enda verre å håndtere de særskilte utfordringene som følger med et sentrumsområde i rask vekst.  Det virker som det er viktigst å hindre misnøye utenfor sentrum etter at nabokommunene fusjonerte med Orkdal.

Et konkret eksempel: Det er en selvfølge å opprettholde en ungdomsskole med tre elever, men det har ikke hastet med å løse kritiske problemer på Orkanger barneskole, der det går over 300 barn.

Orkanger, sammen med Fannrem og Råbygda, bidrar med tilflytting og økte inntekter til hele Orkland. Resten av Orkland krymper. Orkanger har et stort potensial og er motoren i kommunen, men motoren blir tatt dårlig vare på.

Foreningen Småbyen håper alle – også politikere – som er opptatt av skole, bomiljø, trafikksikkerhet og stedsutvikling, vil delta på en åpenhjertig diskusjon om hva vi kan gjøre for Orkanger.