Det er bare en måned siden formannskapet i Heim skrev norgeshistorie ved å vedta et eget reglement for én enkeltrepresentant. 16.06.2022 vedtok kommunestyret et reglement for å stanse ytringer de ikke liker.

Er det ingen grenser for hva politikerne i Heim kan få seg til å gjøre for å kneble meningsmotstandere?

Vedtaket i Heim kommunestyre 16.06.2022 lyder: «Folkevalgte representanter gis ikke tilgang til å ha med seg tegninger, tabeller, plakater eller lignende på talerstolen, med mindre møteleder eller møtet samtykker til dette. Talerstolen er til for muntlige argumenter og resonnementer.»

Men siden vedtaket gjelder alle politikerne, er det vel greit?

Nei, bakgrunnen er at Halsalistas representant ba om få bruke projektor i det foregående formannskapsmøtet, for å vise tall fra regnskap og tertialrapport. Det fikk han lov til av varaordfører, som var møteleder. Tidligere forespørsler har blitt avvist av ordføreren. Vedtaket var altså utløst av at projektoren har blitt brukt av én representant i ett møte i løpet av hele Heims historie. Men det var nok til at Heim Høyres representant reagerte med å fremme et vedtak som har som mål å begrense ytringer han ikke liker.

Men vedtaket blokkerer jo bare for bruk av hjelpemidler «med mindre møteleder eller møtet samtykker til dette»?

Det er nettopp hele problemet.

Det har knapt gått en måned siden at et lignende vedtak i 10 punkter ble vedtatt 24.05.2022 av formannskapet i Heim, et reglement for én navngitt person: «6. Formannskapet i Heim kommune ber representanten Einar Vaagland forbedre sin opptreden på følgende områder: a. Kritisk omtale av kommunen, politiske vedtak og administrativ utførelse av vedtak er en selvsagt del av en folkevalgts ombudsrolle. Dette må likevel gjøres uten personangrep, uthenging på sosiale media eller direkte usannheter

Vedtaket er historiske, injurierende, motsier seg selv, og bryter personvernloven. Og det viser med all tydelighet at politikere ikke er underlagt noen arbeidsmiljølov. Ikke i Heim, og ikke i resten av landet.

Og det er åpenbart at torsdagens vedtak også er rettet mot Halsalistas representant. For snille gutter og jenter får sikkert ta med seg avisa på talerstolen, mens de som er mindre populære nok ikke vil få lov.

Dette er bare enda et eksempel på regelbruddene og forskjellsbehandlingen i Heim, og vedtaket kan ikke bli stående. Spesielt ikke når det er kommunens folkevalgte som trår langt over streken, helt inn i reglene for ytringsfrihet.

I artikkel 19 i Verdenserklæringen om menneskerettigheter står det: «Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.»

Det gjelder ikke minst for politikere. I NOU 1999: 27 «Ytringsfrihed bør finde Sted» Forslag til ny Grunnlov § 100 står det: «Det er de politiske ytringer i bred forstand som ifølge dette prinsipp må nyte et spesielt vern. Det er ytringer som angår forhold som det forventes at vi som samfunnsborgere tar stilling til av samfunnsmessig, moralsk og kulturell art, og der det forutsettes bruk av felles fornuft i et offentlig rom.»

Mobbingen i Heim må ta slutt. Ingen politikere står over loven.