Kjære orklendinger.

En av verdens mest siterte taler er Martin Luther King sin tale 28. august i 1963 «I have a dream».I talen sa han:

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”

Talen handlet om å skape likeverd på tvers av raser og hudfarge, men den kunne like gjerne handlet om retten til å elske den man vil uten å kjenne på hat eller fordømmelse. Verdien til et menneske avgjøres ikke av hudfarge, og heller ikke av hvem du forelsker deg i. Verdien til et menneske bør vurderes ut fra måten du behandler andre på. Om du møter menneskene rundt deg med respekt og varme.

Kjærligheten mellom mennesker som er glade i hverandre er vakker, uavhengig av om de to har ulikt kjønn eller om de har samme kjønn. Hvem du elsker er en privatsak, men det er vår felles sak som samfunn at alle skal ha rett til å elske den de vil. For å skape et inkluderende samfunn, bærer vi alle et ansvar som enkeltmennesker. Vi har et ansvar gjennom verdiene vi selv målbærer, men vi har også et ansvar om å fronte disse verdiene i møte med mennesker som ytrer seg hatefullt.

Vi har sett så mange eksempler på at hatefulle ord kan være farlige. Farlige fordi ord kan bli til handlinger, og fordi hatefulle ytringer og handlinger sprer frykt og begrenser oss.

Eksemplene på dette er både fra vårt eget land og verden for øvrig. Likevel tror jeg at det er episodene som er nærmest oss som gjør størst inntrykk. Når det er ekstreme handlinger i vårt eget land, forstår vi lettere alvoret, enn når det er hendelser langt unna oss. Det skjedde under skytingen i Oslo i juni. Da en mann skjøt folk på en pub knyttet til Pride-markeringen. Han skjøt folk fordi han ville ramme de som elsker en av samme kjønn. Han skjøt fordi han ville skremme folk fra å samle seg om Pride-markeringer.

Sånne folk må ikke vinne. Vi må stå sammen og vise at vi er sterkere. Vi kan ikke la de mørke kreftene ta fra oss et samfunn som er inkluderende og som lar folk får være den de er. Etter skytingen i Oslo tror jeg mange føler at Pride-markeringer aldri har vært viktigere enn nå. Derfor er jeg ekstra stolt over at Orkland har fått sin første Pride-markering!

I vår hadde jeg gleden av å vie en barndomsvenn; Frank, med hans utkårede, Joakim. I forberedelsene til vielsen hadde vi en prat om hvordan de to møttes og hvordan det har vært å fortelle omverdenen om både legning og forholdet til hverandre. De hadde ei fin og romantisk beretning om sitt første møte og kjærlighet ved første blikk.  Det var veldig fint å høre begge to fortelle hvordan de har opplevd at både famille, venner og kolleger har forholdt seg til både legning og kjærligheten mellom de to. De fortalte at de bare har fått gode tilbakemeldinger og at de aldri har opplevd ubehag eller negative kommentarer knyttet til den kjærligheten de deler.

Som kommunedirektør i Orkland synes jeg det er særlig fint å høre at de opplever lokalsamfunnet vårt sånn. Det burde være en selvfølge, men likevel vet vi at slik er det ikke alle steder. Det er bare 50 år siden at loven i Norge ble endret slik at det ble lovlig å være homofil, og mange steder i verden er det fortsatt slik at kan bli straffet for å elske den man vil. I 69 land i verden er homofili forbudt med lov, og i 13 land er det dødsstraff dersom en forelsker seg og blir sammen med en av samme kjønn.

I en verden der hat og høyreekstreme ytringer får fotfeste og tilhengere, må vi være ei motvekt. Vi må bruke stemmen og tastaturet for å målbære andre verdier. Vi skal ikke bare drømme om samfunnet vi vil ha, men vi skal aktivt skape det sammen.  At Frank og Joakim opplever orklandssamfunnet slik, viser at det er mulig.  Pride er en markering av at vi står sammen for toleranse og rom for å være annerledes. Jeg er stolt og glad for at vi for første gang har en egen Pride-markering i kommunen vår.

Happy Pride!