Det er forstemmende å lese og å høre i andre medier om hva som skjer. Sist nå om stenging av 5 rom ved Havnahaugen Omsorgsbolig i Lensvika.

Sykeheimsplasser generelt i kommunen som er omgjort til HDO – plasser (Heldøgnsomsorg) uten at kommunens innbyggere er orientert om hva dette betyr. Jeg har ved flere anledninger bedt om at dette blir redegjort for uten å få svar. For meg virker det faktisk som om heller ikke kommunestyrets medlemmer er klar over forskjellen. Jeg må legge til at jeg har fått klar tilbakemelding på at jeg ikke får svar på avisinnlegg fordi jeg er medlem av politisk parti og dessuten varamedlem av Orkland kommunestyre, jeg er blitt bedt om å stille mine spørsmål gjennom Pensjonistpartiet i Orkland. Jeg kan forsikre om at dette aksepterer jeg ikke og vurderer å ta dette spørsmålet opp med Sivilombudsmannen.

Nok om det, mitt budskap denne gangen er at jeg begynner å se konturene av det samme som skjedde i Trondheim kommune i slutten av 1980 – årene. Skandalene i helse og omsorgstjenesten i Trondheim kommune som startet med «Brundalsskandalen», forholdene for beboere, pasienter og ansatte ved Brundalen sykehjem. og som til syvende og sist spredte seg til hele helse- og omsorgstjenesten i Trondheim. Toppsjefer i den kommunale organisasjonen måtte forlate sine posisjoner. Personlig var jeg involvert ved at jeg var kommunalråd og medlem av både Trondheim bystyre og formannskap. Dessuten var jeg leder for det politiske partiet «Bylista» og sammen med min gode venn Øyespesialist og professor Haakon Leira startet vi organisasjonen «Ung i dag – gammel i morgen». Det vil føre for langt her å gå inn i det som skjedde i Trondheim, men jeg tør anbefale redaksjonen i avisa Sør-Trøndelag å se nærmere på den saken som ble stort oppslått og omtalt i Adresseavisa gjennom lang tid i siste del av 1980 – årene.

For vel ett år siden raste det en debatt i Røros kommunestyre da kommunestyremedlem for Venstre, Per Arne Gjelsvik fremmet en interpellasjon der han påpekte forskjellen på sykehjemsplass og HDO-plass. Gjelsvik er fastlege i Røros kommune og fikk gjennom avisa Fjell-ljom medhold i sine bekymringer av tilsynslegen ved Øverhagaen bo-, helse- og omsorgssenter på Røros. Det hører saken til at Gjelsvik ble i kommunestyrets møte utskjelt av både politisk- og administrativ ledelse på en slik måte at flere av kommunestyrets medlemmer syntes at dette gikk for vidt. Det er i etterkant av denne saken stilt store spørsmål om det foreligger en fryktkultur i kommuneorganisasjonen, slik at ansatte ikke tør å fortelle om sine opplevelser. At  ordføreren gjennom sitt svar kan skjelle ut en medrepresentant i kommunestyret er så sin sak, men at ansatte i staben kan skjelle ut og latterliggjøre ett faglig innspill fra en kommunestyrerepresentant det er utilgivelig. Da er det lett å assosiere dette med at det foreligger en fryktkultur i organisasjonen. Den som vil vite mer om denne saken kan gå inn på avisa Fjell-ljom 4. mars 2021.

Forleden var det ett innslag i NRK Midt-nytt om saken ved Havnahaugen Omsorgsbolig der mellom annet enhetsleder for hjemmetjenestene i Orkland kommune, Anders Jystad sa som tilsvar til spørsmålet om å få på plass flere sykepleiere ved institusjonen, jeg siterer: «Vi må vel begynne å høre mer på sykepleierne» Etter min mening så er denne uttalelsen av en slik karakter at den bør følges opp. Det er i alle fall på tide at sykepleierne blir lyttet til og at de får gjøre den jobben de er utdannet til.

Lytt også til de signalene som gis av lege John Olav Vinge i Lensvika, lytt til de signalene som kommer fra de ansatte. Jeg vil legge til for egen del: Lytt også til andre enn økonomene.

Etter min mening må saker og ting endres i Orkland kommune, sørg for å orientere kommunens innbyggere om det som skjer i kommunen både på godt og vondt. Slutt med administrative vedtak som opprører innbyggerne, bruk kommunestyret til å ta de politiske vedtakene og sist, men ikke minst svar innbyggerne på spørsmål som stilles gjennom media, jeg venter på flere svar.