Senterpartiet har i mange år ropt høyt om at det må legges til rette for spredt boligbygging, at de ønsker det skal lyse fra flere vinduer ute på bygda, at de ønsker vekst og utvikling i hele landet - hvor man ser en balansertutvikling mellom bygd og by, og ikke bare utbygging i sentrumsområder. Og det er flott at Senterpartiet har ropt høyt om dette. For det trengs. Dagens regelverk er nemlig til stort hinder for at spredt boligbygging også på landsbygda kan skje.

Mens lokalpolitikerne som regel heier fram slike initiativ, kommer gjerne sektormyndighetene med Statsforvalteren i spissen på banen og stopper det meste. Begrunnelsene som går igjen er jordvern, for lange avstander til barnehage, skole og fritidstilbud, samt for dårlige tilbud for myke trafikanter - altså trafikksikkerhet

Den siste tida har vi sett flere eksempler på at boligbygging i såkalte grisgrendte strøk, nesten er umulig av ovennevnte grunner. Nylig behandlet forvaltningsutvalget i Orkland en sak om fradeling av ei hustomt på Monsetjåren. Lokalpolitikerne sa ja, til tross for at både Statens vegvesen, fylkeskommunen og Statsforvalteren på forhånd hadde kommet med høringsuttalelser som sa nei. Statsforvalteren hadde like godt forhåndsvarslet påklaging av et eventuelt positivt vedtak fra Orkland kommune, blant annet begrunnet i jordvernet. Ellers begrunner sektormyndighetene sin anbefaling om avslag med lang avstand til skole og barnehage, som dermed vil utløse behov for skoleskyss, samt trafikksikkerhet.

Foto: Silje Asbjørnsen

Disse enkelttomtene som det gjerne søkes om dispensasjon til boligbygging for, handler ofte om noen kvadratmeter landbruksjord. I dette tilfellet var det ikke snakk om et fulldyrka areal heller, men 1,6 mål innmarksbeite. Statsforvalteren gjør med andre ord ingen forskjell på om det er fulldyrka jord, eller nærmest ubehandla beiteareal.

Og trolig har ikke Statsforvalteren annet valg enn å si nei, da sentrale planretningslinjer sier at boligbygging skal skje innenfor sentrumsområder. Man ønsker med andre ord kompakte byer og tettsteder. Men etter å ha sittet i opposisjon og klaget høyt over disse retningslinjene, som faktisk er til hinder for spredt boligbygging og dermed vekst også ute på bygda, så kan Senterpartiet nå gjøre noe med det. Nå sitter nemlig partiet i regjering, og har dermed makt til å gjøre ord til handling. Og det må skje hvis man skal utvikle levende bygder. Men det forutsetter at man tillater at det legges beslag på noen kvadratmeter beiteareal, noe partiet sentralt har vært imot.