Varaordfører Are Hilstad (Ap) kommenterte forslaget nokså syrlig i kommunestyret med henvisning til debatten om ST-kvartalet, delvis gjengitt i ST.

Åtte dager før møtet om arealplanen fikk Hilstad og andre innspillene våre tilsendt med bla følgende forklaring: «Forslaget om å tillate (ikke kreve) flatt tak og en møne-/gesimshøyde på maks 12 meter er identisk med gjeldende plan ut mot gata i ST-kvartalet.»

Feil om arealplanen I kommunestyret sa Are Hilstad at kommunedirektøren (KD) legger til grunn Høyer Finseth-rapportens anbefalinger i forslaget til ny plan. Det er feil.

KD foreslår tvert imot flatt tak mot gata på ST-eiendommen. Her skal det altså være et unntak fra kravet som gjelder ellers om saltak med møneretning langs gata. Det er bakgrunnen for Småbylistas forslag. Vi tar konsekvensen og foreslår nøyaktig samme bestemmelser som i ST-kvartalet tre andre steder. Kort om eiendommene:

1. ST-kvartalet Småbylista har fremmet en rekke forslag for å unngå ca 60 meter flatt tak inntil signalbygg som Apotekgården, Jenssen-gården og biblioteket - i tråd med Høyer Finseth-rapporten. Vi er nedstemt. Nå foreslår KD at det fortsatt skal være lov med flatt tak på tomta der det bryter mest med omkringliggende bebyggelse, og der det faktisk er mulig å få til saltak mot gata ved å bygge høyere i bakkant. Vi ser derfor også på andre eiendommer.

2. Lensmannsbygget (tidligere Grytting trykkeri) Har en etasje med flatt tak og er trukket tilbake fra gata. Ligger helt i nordenden av gata uten kobling til den viktigste trehusbebyggelsen (det manglet et ikke i STs dekning). Det er nylig bygd med flatt tak rett ved, på Norpark. Skal vi virkelig kreve saltak med møneretning langs gata her hvis eier vil utvikle eiendommen? Det virker underlig, i hvert fall dersom det er OK med 60 meter flatt tak lenger sør.

3. Torgsentret Har møneretning på tvers av gata og bryter sterkt med omgivelsene. Det er mulig å utnytte tomta bedre med boliger på toppen og få mer aktivitet inn mot torget en gang i framtida. Målet må være en løsning som gjør bruddet med trehusrekka på motsatt side mindre påtrengende enn i dag.

4. Bunnpris Lavt og skjemmende bygg med møneretning på tvers av gata. Samme begrunnelse som over; større bygg her vil kunne gi oss et kompakt møtested i sentrum. Uten dagligvare ligger gata på sotteseng. Håpet er å få til flere bygg som omkranser torget og gir aktivitet på kveldstid. Derfor foreslo vi også nye bestemmelser øst for torget, noe KD støtter.

Ap sitt valgprogram Ap gikk til valg i 2019 på en visjon om at «dagens handelsgate danner tyngdepunktet og utvikles som levende og attraktiv bykjerne.» Det er ambisiøst. Så langt har partiet likevel stemt nei til de fleste forslag som kan gjøre sentrum bedre. Nå prøver Småbylista nye grep, og møter hint om prinsippløs forskjellsbehandling av huseiere. Vårt eneste motiv er å få til noe av det som står i Ap sin valgbrosjyre.

Ap i dødens posisjon I Småbylista er vi åpne for andre løsninger om forslag skulle komme, men Ap sier foreløpig ingenting. Samarbeidsavtalen med Sp/KrF ser ut til å ha plassert partiet i dødens posisjon. Bak lukket dør kan Sp/KrF tvinge fram liksom-kompromisser som visker ut Ap sin egen politikk. Det betyr i så fall også dødens posisjon for Orkanger sentrum: Ingen politiske tiltak for å lage en levende bykjerne, samtidig som markedskreftene får spre vanlig handel til Laksøra.

Villedende om Laksøra I kommunestyret sa ordfører Oddbjørn Bang om Laksøra at «vi kan ikke innføre så strenge bestemmelser at det blir umulig for dem (eierne) å bygge ut». Det er villedende. Vi har ikke innført strenge bestemmelser etter at Coop/Thon kjøpte Laksøra av en annen eier. Orkdal kommune har tvert imot lempet på bestemmelsene to ganger etter press.

Coop/Thon visste at de kjøpte ei tomt satt av til handel med plasskrevende varer som bil, båt, trelast mv. Investorene startet øyeblikkelig lobby for mer profitable spilleregler uten hensyn til konsekvensene for andre deler av Orkanger. De fikk først gjennomslag for hagesenter som Plantasjen, og senere for handel i lokaler på minst 2100 kvm (Biltema, Jula, XXL mfl). Nå handler det om Burger King. Milliard-foretakene er verken lurt eller behandlet dårlig. Ingen av oss kan kjøpe en villa etter visning, og deretter klage på at det ikke var et slott.