Det skapte sterke reaksjoner da det ble kjent at Orkland kommune vurderte å legge ned et lavterskeltilbud, som i 12 år har tilbudt innbyggere i gamle Meldal og møtes for å snakke om hva som helst - et tilbud som har representert sosialt samvær og trygghet for mennesker som kanskje ikke har andre sosiale arenaer å møtes på. Talsperson for brukerne, Tanja Solem, raste da hun fikk høre om nedleggingsplanene. «Hvis tilbudet forsvinner, får vi ingenting å se frem til i løpet av uka lenger. Mange blir sittende helt isolerte og ensomme,» uttalte Solem til ST 13. desember.

I samme avis uttalte kommunalsjef Kristin Wangen at det dreide seg om en misforståelse, og viste til at ingen ting var bestemt. Hun uttalte videre at hun ikke visste når ei beslutning skulle tas, men at det uansett vil være viktig å informere godt, slik at brukerne av dagsenteret føler seg trygge. Sju dager senere er tilbudet fjernet. Kommunen vil kanskje tilbakevise det, da det er bestemt at brukerne i stedet skal få et dagtilbud ved Frivilligsentralen. Men brukerne opplever nok at tilbudet er fjernet, da de har møttes på kveldstid, av den enkle grunn at det er da de har hatt anledning til å møtes.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Begrunnelsen for å fjerne tilbudet, er til en viss grad til å forstå. De to kommunale helsearbeiderne som har organisert og gjennomført disse ukentlige treffene, trengs andre steder. Det vises til at helsepersonell er en knapphetsressurs, og at det vil være riktig å bruke disse ressursene på behandlingsrelaterte oppgaver. Her avsløres det at det er dyrt å være fattig. Nei, brukerne av tilbudet har ikke mottatt behandling der. Men kanskje er det slik at nettopp fordi de har hatt dette lavterskeltilbudet, så har de unngått å måtte oppsøke behandlingshjelp. Man trenger ikke være hodelege for å forstå at det å ha i alle fall et snev av sosiale nettverk, det å ha noen å snakke med, lufte bekymringer og ikke minst få oppleve oppmuntring, kan være den «behandlinga» en del av disse brukerne trenger for å unngå å havne i helsekøa.

Orkland kommune har tradisjon for å tenke forebyggende når det kommer til psykisk helsehjelp. Allerede i 2013 etablerte gamle Orkdal kommune et lavterskeltilbud for folk som sliter med lettere depresjon og angst, et tilbud hvor man skal få rask tilgang til psykisk helsehjelp. Dette, og andre lavterskeltilbud som er rettet mot unge som sliter psykisk, har trolig reddet mange fra å utvikle mer alvorlige psykiske lidelser, og således spart samfunnet for store summer.

Derfor er det trist at kommunen ikke har råd til å bruke to helsearbeidere et par-tre timer i uka for videreføre tilbudet som har vart i 12 år. Nå er det å håpe at kommunen klarer å justere tilbudet som etableres ved Frivilligsentralen, slik at det etter hvert oppleves som ei fullverdig erstatning for tilbudet som forsvant.