«Marwell (88) vil hjem,» lyder overskrifta på førstesida i torsdagens ST. Saken handler om 88 år gamle Marwell Sletvik som er plassert på Orkdal helsetun, men som ønsker seg heim til Lensvika, til Hamnahaugen helse- og omsorgssenter, hvor hun har sine pårørende i nærheten.

Men der er det ikke plass for øyeblikket. Årsaken er at det nye og flott helse- og omsorgssenteret mangler sykepleiere. Ifølge enhetsleder Anders Jystad i Orkland kommune, har kommunen gjort gjentatte forsøk på å få ansatt de tre sykepleierne som mangler. Det har imidlertid ikke lyktes, og kommunen har derfor besluttet å stenge fem rom ved helse- og omsorgssenteret i ett år.

Det som skjer er rett og slett bare trist. Det burde nemlig være en menneskerett for eldre pleietrengende å få bo så nært hjemstedet og sine pårørende som mulig. I Orkland er det lagt til rette for det, da kommunen har omsorgsinstitusjoner både i gamle Meldal, Krokstadøra, Orkanger, Fannrem og Lensvika. Men på grunn av sykepleiermangelen, lar det seg altså ikke gjøre, noe Marwell er et eksempel på.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Men Orkland er ikke alene om å oppleve sykepleiermangel. Dette gjelder hele landet, og er langt på vei en varslet katastrofe. NAV slo i fjor fast at Norge manglet 5350 sykepleiere og 1600 spesialsykepleiere og jordmødre. Denne utviklinga har sykepleierforbundet advart mot i mange år, og fasiten viser at sykepleiermangelen har økt fra 2600 i 2015, til nesten 7000 i 2021.

Derfor blir det feil å legge skylda for det som har skjedd på dagens regjering. Men det er dagens regjering som kan gjøre noe med den alvorlige situasjonen som har oppstått. For det er alvorlig når omsorgsplasser stenges ned, at operasjoner må utsettes på grunn av sykepleiermangel, at de sykepleiere må gå doble skift for at helsa til folk skal bli ivaretatt.

har Norge i likhet med resten av verden vært gjennom en pandemi, og vi har virkelig fått føle på kroppen hvor viktig sykepleierne er. I to år har de stått midt i pandemiens sentrum, og mange er slitne. Det er ingen tvil om at utdanningstakten må økes betraktelig, og ikke minst må lønna opp. Vi må erkjenne at sykepleierne er ei samfunnskritisk yrkesgruppe, og at betingelsene må bedres betraktelig. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil vi mangle 28 000 sykepleiere i 2035 om ikke dramatiske rekrutteringsgrep gjøres nå. Lønna må opp, og belastninga må ned!