I forrige uke la Ola Halsen ut et innlegg på sin facebookprofil. Der ga han statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) rett og slett «skitkjæft» for at de i valgkampen hadde lovet at nå var det vanlige folks tur, men at fasiten så langt vitnet om det motsatte. Dagen etter valgte ST å publisere innlegget, og det viste seg raskt at innlegget gikk rett hjem hos vanlige folk. I løpet av få dager var innlegget delt av mange, og så langt har over hundre tusen personer lest innlegget på avisa-st.no. Om ikke Støre og Vedum har truffet vanlige folk, så har i alle fall Halsen gjort det.

Det er mange som bruker utestemmen mot regjeringa på sosiale medier, uten at de nødvendigvis får så mye oppmerksomhet. Men hva var det med Halsens innlegg som så til de grader gikk rett heim til folk? Når man leser innlegget, så er det ikke lett å finne konkrete ting eller avgjørelser å irritere seg over. Innlegget bærer nemlig betydelig preg av generell misnøye. Halsen peker imidlertid på at høye strømregninger og rekordhøye drivstoffpriser får vanlige folk til å fortvile. Videre peker han på at det er en hån mot landets innbyggere at regjeringa ikke har gjort nok for å hindre denne priseksplosjonen. Men så mye konkret hva Støre og co. burde ha gjort, sier ikke innlegget så mye om.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Generell misnøye er det vanskelig både å kommentere og forsvare seg mot. Men kanskje var det nettopp budskapet om en generell misnøye Halsen traff så vanvittig godt med? Kanskje er det nettopp det vanlige folk føler og tenker - nemlig at de kjenner på hele seg at de generelt er veldig misfornøyde? Mye tyder på det. Og man trenger kanskje ikke være samfunnsforsker for å forstå en slik reaksjon. Folk har i to år levd gjennom en pandemi, med de enorme utfordringene og belastningene den har brakt med seg. Så kommer strømsjokket. Selv om regjeringa har redusert elavgifta som Solberg-regjeringa foreslo for 2022 fra 15,41 øre til 8,91 øre per kWh, så hjelper det så lite. Og med en diesel- og bensinpris på 20 kroner, så opplever rett og slett mange at de ikke får det til å gå rundt. Da blir man fortvilt og trist, og det er, som Halsen helt riktig påpeker, de som har minst som rammes hardest.

Selv om Støre og co. har kommet med tiltakspakker, så er det ikke nok. Bønder og bondebarn på bygda er ikke klar for å parkere dieselbilen enda, og er derfor fortsatt tvunget til å betale seks kroner literen til Støre og co i avgifter. I Trøndelag er ikke strømprisen like høy som sørpå, men månedsregninger på seks-sju tusen kroner er uansett vanskelig for vanlige folk.

Halsen har synliggjort stemninga blant vanlige folk. Nå blir det opp til Støre og co. å snu den!