Gulstripedamene i Heim rasler med strikkepinnene igjen, og er klar for en ny kamp i trafikksikkerhetens tjeneste. De er rekruttert til nye slag, og denne gangen er det Dyrgrova det handler om. For aksjonistene har slett ikke lagt ned våpenet som har blitt varemerket deres: De strikkede gule skjerfene som symboliserer gulstriper.

Den opprinnelige aksjonen startet i 2016, med kampen for midler til utbedring av den smale og ulykkesbelastede E39 gjennom de daværende kommunene Hemne og Halsa. Vegen var for smal til at det var plass til ei gulstripe, og dermed oppsto ideen om å strikke gule striper, i form av skjerf. Det resulterte i 265 meter gulstripe, og Gulstripeaksjonen var et faktum.

Med humor og alvor i skjønn forening kjempet aksjonistene sin kamp, et arbeid som blant annet tok dem to ganger til Stortinget, og som til slutt, i 2018, ble kronet med 2,1 milliarder kroner til E39 på strekninga Betna–Stormyra. Første delstrekning ble åpnet i slutten av august i år, og aksjonistene følte seg ferdig med sin jobb. - Vi har fått utrettet det vi hadde som mål. Penger er bevilget og prosjektet går sin gang, sa gulstripegeneral Solvår Skogen Sæterbø til ST i slutten av oktober.

Men slik blir det ikke. Gulstripeaksjonistene er bedt om å bistå i kampen for midler til den utfordrende strekninga Dyrgrova, og takker ikke nei til den nye utfordringa. - Vi strekker gulstripa enda lenger. Svingene i Dyrgrova skal bort, sa aksjonsgruppa på en pressekonferanse onsdag. Målet er å få den ulykkesbelastede strekninga inn på NTP allerede i 2024. Det er all grunn til å tro at den målsettinga vil lykkes.

For gulstripeaksjonistene har skaffet seg god erfaring i å nå fram med sine argumenter for bedre trafikksikkerhet, og kan vel nærmest sies å ha blitt semiprofesjonelle lobbyister i kampen for utbedring av ulykkesutsatte vegstrekninger i lokalmiljøet. Da er det ikke rart at det er akkurat disse damene som blir headhuntet til å bistå i arbeidet med å skaffe penger til nødvendige og etterspurte utbedringer.

Gulstripeaksjonistene hadde kanskje ikke sett for seg hvor virkningsfulle de mange gule skjerfene skulle bli, da aksjonen var i sin spede begynnelse. I dag får de spille en sentral rolle når politikere og næringsliv skal argumentere for nødvendigheten av å utbedre farlige vegstrekninger. Aksjonister finnes i mange former, med ulike framgangsmåter for å fremme sitt syn. Gule skjerf er kanskje blant de mer uvanlige kampmidlene. Gulstripeaksjonen har allerede vist at de kan nå fram med sin argumentasjon og symbolikk. Nå starter de en ny, viktig kamp for sikkerheten på vegene.