Vi kjenner alle én eller flere av dem. De som alltid sier ja til å ta et tak. Til å gjøre det lille ekstra. De som er pådrivere for å dra igang aktiviteter - og som sørger for å føre dem videre. De som aldri gir opp.

Du finner dem i skiløypa, på gressbanen, i hallen og ute i marka. Og mange andre steder. De stiller opp, enten det regner eller snør, eller om sommersola steiker. De kjører skispor, klipper gress, selger billetter, reparerer utstyr og drar igang dugnader. De kommer først og går sist. Arbeidstimene lar seg ikke telle. Og hadde døgnet hatt flere timer, hadde de stilt opp enda mer. Men selv om de alltid er der, er det ikke alltid vi tenker over akkurat det. For med sin innsats sørger de for at ting går så sømløst som mulig for de som deltar, på en sånn måte at det kan være lett å overse arbeidet som er gjort - og som må til.

Det handler selvfølgelig om ildsjelene. Idrettsråd over hele Trøndelag har nå pekt ut sine lokale kandidater, som skal hedres på idrettens egen festkveld i begynnelsen av november. Og her mangler det ikke på ildsjeler som gjør en forskjell i sine lokalmiljøer. De er pådrivere for et sunt og trygt oppveksmiljø, og med sin innsats legger de til rette for fysisk aktivitet for både små og store.

Innsatsen fører til «bivirkninger» som bedre helse og fellesskap.

Vi kan i dagens avis presentere lokale ildsjeler fra alle våre kommuner, plukket ut av de respektive idrettsrådene til å motta velfortjent takk og litt oppmerksomhet når den trønderske idretten samles for å feire seg selv. Og det er ingen tvil om at ildsjelene fortjener å bli trukket fram i rampelyset. For i tillegg til å være typiske ja-mennesker, har mange av dem også en annen ting til felles: Det kan gjerne være være vanskelig å få takket dem nok for innsatsen. For de er ofte ikke så glade i oppmerksomhet rundt seg selv, og holder seg unna rampelyset. Der får andre skinne.

Men hadde det ikke vært for disse ildsjelene, hadde det ikke vært mye aktivitet verken i skiløyper, på fotballbaner, i idrettshaller og alle andre steder der det drives idrett og sportslige aktiviteter. Derfor er det absolutt på sin plass at de denne ene kvelden i året får stå fremst på scenen, slik at alle vi som nyter godt av innsatsen kan gi dem en skikkelig takk tilbake.

Vi kan tjuvstarte litt allerede, med stående applaus til årets ildsjeler i ST distriktet: Inge Jonsen (Heim), Oddbjørn Nærvik (Orkland), Mari Ytterhus (Rennebu), Rune Løfald (Rindal) og Øivind Johannessen (Skaun). Takk skal dere ha!