I 2017 opplevde ekteparet Arne og Anne Vitsø fra Heim alvorlig trakassering. Huset deres ble beleiret av ungdommer som kastet stein og greiner fra trær inn på verandaen deres. «De hoiet og ropte, banket i veggene og en av dem blottet baken,» uttalte ekteparet til ST i 2017, etter det de opplevde som en trakasserende beleiring som varte i to timer.

Som et resultat av denne hendelsen, ble Anne Vitsø diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse. Det sier noe om hvor skremmende ekteparet opplevde hendelsen, og Anne Vitsø er blitt veldig sårbar for forulempende hendelser etter det som skjedde.

Sist helg ble ekteparet på nytt utsatt for trakassering og mobbing. Både fredag og søndag opplevde ekteparet at ungdommer slo hardt i husveggen. Noen vil kanskje si at dette bare er guttestreker, men for ekteparet oppleves det som noe langt mer skremmende enn det. Så skremmende oppleves det at ekteparet nå har bestemt seg for å flytte fra Heim. De orker ikke mer.

Mobbing og trakassering er ille, uansett hvordan og hvor det foregår. Men ekstra ille er det når folk opplever trakassering i sitt eget hjem-, hvor alle mennesker skal kunne forvente å føle seg trygge.

foto
Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Denne historien er trist fra ende til annen. Trolig skjønner ikke de som står bak hvor mye deres handlinger smerter og skremmer ekteparet. Men det er noen sitt ansvar å forklare disse ungdommene konsekvensene av det de gjør, med mål om at de ikke gjør det igjen. Og det er foreldrenes ansvar. Det ansvaret må alle foreldre ta på alvor.

Vi har sett liknende atferd også i andre kommuner det siste året. I fjor sommer opplevde beboere i Buvika i Skaun at ungdommer banket på ruter og dører på kveldstid, og skremte opp ungene i huset. Da ST fikk ungdommene i tale, kunne de fortelle at de savnet et sted å være, et sted hvor de bare kunne henge og være ungdommer, uten for mye voksenstyring og krav til å prestere. Et arbeid for å finne et slikt sted for ungdommene i Buvika, er i gang. ST har det siste året også satt på dagsorden utfordringer med omsetning og bruk av hasj blant unge på Orkanger. Også her forklarer de unge kjedsomhet som årsak.

Kanskje savner også en del unge på Kyrksæterøra også et sted å være, et sted hvor de bare kan «henge» og være ungdommer. Det bør man finne ut av!