Jula er barnas høgtid, det ene døgnet i året hvor ungene i utgangspunktet skal føle ekstra sterkt på sin barnslige lykke, kjenne familiens nærvær, omsorg og glede. Jula er høgtida hvor mor og far skal kunne slippe ned skuldrene og ha ekstra god tid til de minste i familien.

Men dessverre opplever ikke alle barn jula slik, dessverre er det slik at mange barn opplever jula som årets verste mareritt. Jula bli høgtida hvor mamma og/eller pappa drukner i akevittflaska, endrer personlighet og i mange tilfeller utøver vold mot både ektefelle og barn. Jula blir høgtida hvor ungene opplever at foreldrene endrer humør, hvor de opplever at foreldrene som ellers er omsorgsfulle og snille plutselig virker utilgjengelige, aggressive, høyrøstede, uinteresserte og egoistiske. Jula blir høgtida hvor ungene lever i konstant angst og usikkerhet, livredd for når og om det skal smelle.

Tall fra Helsedirektoratet i 2014 viser at nærmere 150 000 norske barn lever med foreldre som drikker for mye i jula, foreldre som ikke kjenner sin begrensning og som lar fridagene bli en mental ferietur i alkoholrus.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Før jul i 2019 publiserte generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud, et leserinnlegg i ST under tittelen: «Jeg heter Bård, er seks år og har et alkoholproblem.» Dette er en kjent regle i AA-møter hvor alkoholikere gir hverandre styrke til å stå sammen mot drikkinga. Men i dette tilfellet er det ikke Bård som drikker, det er mamma. Forskjellen er at Bård på seks ikke har en rustelefon eller et AA-møte hvor han kan søke hjelp for sitt alkoholproblem, som i virkeligheten er mamma. Bårds alkoholproblem er mamma.

Det enste Bård og 150 000 andre barn har å støtte seg på, er at mamma og pappa tar ansvar og tenker seg godt om før dømmekrafta har forsvunnet halvveis ned i brennevinsflaska. Deres håp ligger i at mamma og pappa tar seg sammen og sørger for at jula faktisk blir den barnslige høgtida den er ment til å være.

når vi nå går inn i julehøgtida, så tenk på de minste. Ta gjerne et glass øl eller vin til maten og ha det hyggelig. Men styr unna hvis man vet at man ikke klarer å stoppe i tide. For mange barn vil det være den beste julegaven de kan få.

PS: Denne lederen ble også publisert før jul i 2020