Den andre jula med korona står for døra. Om noen dager tennes julelysene, og vi kan synge inn årets mest omfavnede høgtid inn. Mest omfavnede fordi jula er de dagene i året hvor familien er samlet, mor og far har fri, mens ungene har skolefri. Og det aller største er selvsagt julaften, hvor ungene sitrer av forventning og glede, mens mor og far kjenner lykkefølelsen sige inn som et resultat av ungenes glede. Det er med andre ord mye å glede seg til, selv om koronaen nok en gang setter store begrensninger for hva vi kan og hva vi ikke kan gjøre.

Men så er det dessverre mange barn som gruer seg til høgtida vi står overfor. Faktisk er det mange barn som opplever jula som de verste dagene gjennom hele året, nærmest som et mareritt. Faktisk gruer så mange som én av ti barn seg til jul, fordi mamma og/eller pappa bruker fridagene i jula til å ruse seg. Mange opplever at foreldrene drikker for mye, ofte med utøvelse av vold som resultat. Det gjør at ungene blir gående i en konstant beredskap, ei følelse som ikke slipper taket før hverdagen er tilbake med mor og far tilbake i jobb. Men minnene vil leve videre, gjerne for alltid.

Ansv. redaktør Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Problemet er ikke blitt mindre med koronaen. Stengte skoler og barnehager har tatt fra ungene et trygt fristed, mens nedstenginga gjerne har bidratt til økte psykiske utfordringer både hos mor og far, noe som dessverre har en tendens til å bli ventilert ved hjelp av alkohol og andre rusmidler i jula. En undersøkelse Blå kors har gjennomført, viser at så mange som én av tre barn opplyser at koronasituasjonen har gjort livet vanskeligere. Divisjonsdirektør Kjetil Haga i Blå kors forklarer at jula er som et forstørrelsesglass, der det fine blir finere og det vonde blir vondere. Dessverre velger mange å «pynte» på det vonde med rus.

Jula skal være ungenes høydepunkt gjennom året. Derfor er den beste julegaven mange mammaer og pappaer kan gi til sine barn, ei fredfull og trygg jul. Og til alle foreldre som vet at de har problemer med rusmidler, som vet at det endrer atferden deres negativt, som vet at det lett oppstår konflikter når de inntar for mye alkohol eller andre rusmidler; la det være. Ikke ta sjansen på at det kan gå bra. Den beste medisinen mot ei skrekkfull jul for de minste, er å la flaska stå og dermed beholde dømmekrafta. Den er nemlig gjerne borte når en har kommet langt ned i akevittflaska, og kommer ikke tilbake før det er for sent. Og da har skaden gjerne skjedd.

God jul!