Orkland kommune går så det suser. I 2020 leverte kommunen et regnskapsoverskudd på 112,6 millioner kroner. Det ga en resultatgrad, altså andel av omsetninga, på 6,67 prosent - et drømmeresultat for hvilken som helst bedrift. Det store overskuddet ble forklart med ekstraordinære inntekter, samt uforutsette kostnadsbesparelser. Med andre ord, det gode driftsresultatet var såpass ekstraordinært, at det ville være en felle å legge pengene inn i drifta.

Men så gjentar historien seg i 2021. Nylig kunne økonomisjef Svein Henry Berdal legge fram et netto driftsresulat på 93,6 millioner kroner for 2021, noe som gir en resultatgrad på 5,26 prosent. I utgangspunktet hadde kommunen budsjettert med en resultatgrad på 1,75 prosent, noe som anses å å gi kommunen en sunn økonomi. Forklaringa på det høye overskuddet, er den samme som i 2021 - økte inntekter og reduserte kostnader, alt ekstraordinært.

Mens mange kommuner, deriblant Heim, har slitt med å få økonomien til å henge sammen, har altså nykommunen Orkland levert et overskudd på til sammen 200 millioner kroner de siste to årene. Det bekrefter solid økonomistyring, og generelt godt håndverk. Og det fortjener kommunen applaus for.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Men. Kommunen har ei kommunikasjonsutfordring. Flere enheter, og da ikke minst innen skolesektoren, kjenner sterkt på at de kunne trengt flere ressurser, og ikke minst nye og bedre fasiliteter. Ikke minst er skolene på Orkanger trangbodde. Ved Meldal barne- og ungdomsskole har det over lengre tid vært utfordringer med mobbing, et alvorlig problem som krever at det møtes med en betydelig ressursinnsats. Berdal har veldig gode forklaringer på hvorfor kommunen ikke kan putte disse pengene direkte inn i drift på områder hvor brukerne av tjenestene opplever trange kår og knapphet på ressurser. Men det er viktig at kommunen strekker seg langt for å kommunisere de økonomiske prioriteringene som gjøres, slik at folk faktisk forstår at det er riktig å ikke pøse penger inn i drift, penger som du kanskje ikke har neste år, og dermed må iverksette smertelige kutt.

Men uansett er dette penger som kommunen har. I mai skal politikerne avgjøre hvordan overskuddet skal disponeres. Da vil det være klokt å prioritere områder hvor brukerne føler en viss grad av sulteforing, blant annet skolesektoren. Begge skolene på Orkanger trenger å bygges ut, og en betydelig andel av overskuddet bør brukes til å styrke egenkapitalen, slik at ei skoleutbygging på Orkanger kan forseres, slik flere politikere tar til orde for.