Det til tross for at de ved forrige valg lovet velgerne noe annet. At man pakker inn dette løftebruddet i vage formuleringer om å utvikle en energistrategi forandrer ikke på det faktum at hvis kommunen først åpner døra på gløtt for vindkraftutbygging gjennom en arealplan så er det som å slippe reven inn i hønsegården. Da blir det straks mye vanskeligere å stoppe prosessen hvis det er det flertallet av befolkningen vil. Derfor er det viktig at Sp snur i denne saken og står ved sine tidligere løfter for å ikke skade partiet ytterligere. Så kan de gjøre vindkraftutbygging til sin vinner-sak ved kommende kommunevalg.

Lars Eide er siv.ing. innen elkraft og naturverner. Foto: Privat

For det er selvfølgelig helt legitimt å gå til valg for mer vindkraftutbygging på land. Like legitimt er det å mene det motsatte. Men det er ikke legitimt å lure dette inn bakdøra.

Store irreversible naturinngrep

Det spesielle med vindkraftutbygging er skalaen på naturinngrepene. Det er den formen for fornybar energiproduksjon med klart størst ulempe for natur og miljø pr produsert kWh.  Utbygging i bare et av disse 5 foreslåtte arealene vil bety et naturinngrep som setter alle andre naturinngrep i kommunen i skyggen – inklusive hyttebygging. Og da tenker jeg ikke først og fremst på den visuelle forurensingen for oss mennesker, men på hva dette gjør for de skapningene som lever i naturen. Tenk deg et leveområde for fugler og vilt som endres fra stille natur til et industriområde med veier, bevegelser, støy og blinklys om natta. At dette har en negativ påvirkning, er åpenbart. Hvor mye vil tiden vise for her gjelder ikke føre var prinsippet.

La folket bestemme

Derfor er det mange som er sterkt imot dette. Og derfor er dette en sak som er av så stor betydning at folket må få si sin mening før man eventuelt åpen døra for vindkraftutbygging. Og anledningen for det er ved neste kommunevalg. Jeg antar at både ordfører, ledelsen i Heim SP og formannskapet er såpass demokratisk innstilt at de ser det poenget og handler deretter. Det holder ikke å si at vi bare starter en utredning nå basert på et løftebrudd og så kan vi si ja eller nei siden.

Lokalprodusert kraft

Det argumenteres også for at vi må bygge ut mer kraft i Heim kommune for å legge til rette for nye arbeidsplasser og da konkret en utvidelse ved Wacker Holla.  Skal vi følge den logikken så må altså Wacker Holla vente til det eventuelt blir en ny vindkraftutbygging i Heim kommune før de kan ta sine investeringsbeslutninger. Det kan jo ta noen år. Eller er dette bare et vikarierende argument? For på Wacker sine egne nettsider sies det at beslutningen skal tas nå i år.

Poenget er tydeligvis at kraften må være produsert lokalt for at vi skal kunne dra nytte av den. Dette er selvfølgelig helt feil, men er et mye brukt argument for å rettferdiggjøre utbygging av vindkraft. Det samme argumentet ble brukt da de famøse vedtakene ble gjort om den massive utbyggingen av vindkraft vi har fått i vår landsdel. Et av dem er Geitfjellet. For å kunne eksportere all denne vindkraften ut av landsdelen ble det bygd en ny 420kV høyspentlinje til 5 milliarder fra Namsos til Trollheimen. Denne passerer like ved Wacker Holla og krysser E39 ved Stormyra.

I realiteten har all denne vindkraftutbyggingen bare ført til økt eksport til utlandet – så langt. For vi har hatt og har fremdeles et betydelig kraftoverskudd her i landet. Så hvorfor ikke heller ta opp kampen for å få en del av den kaka før kraftoverskuddet blir brukt opp til datasentre og batterifabrikker?

Energistrategi

Ordføreren ønsker tydeligvis å utvikle en energistrategi for Heim kommune og det er jo bra men selvsagt ikke mulig eller forsvarlig å gjøre på noen få uker. Med fare for å slå inn åpne dører - her er et forslag til noen punkter i en slik energistrategi som vil bidra til utslippskutt og som ikke forutsetter ny vindkraftutbygging:

  • Start en prosess mot Statnett og krev at det etableres en trafostasjon ved Stormyra slik at også Heim kommune kan få sin del av «kortreist vindkraft» som allerede er bygd ut i våre Start planlegging for å etablere en ladestasjon for tungtransport f,eks ved Stormyra/Vinjeøra. Batterielektriske lastebiler og trailere kommer og da trengs det ladestasjoner med betydelig effekt. Her kan det etableres arbeidsplasser for drift og service av framtidens tungtransport.

  • Krev at Statnett utreder en ny linje fra Stormyra til Kyrksæterøra og Wacker Holla hvis forsterket nett er nødvendig for å dekke framtidig behov for utvidelse. I sammenheng med dette utred også å utnytte tapsvarme fra Wacker Holla for oppvarmingsbehov i Kyrksæterøra og se disse to tiltakene i sammenheng. Hvis det synes dyrt, så sammenlign med nettkostnader for et vindkraftanlegg.

  • Og selvfølgelig - sats på energieffektivisering, grunnvarme og solenergi