Jeg trodde i min naivitet at en kommune ble «eid» som et fellesskap bestående av SAMTLIGE innbyggere, og ledet av et demokratisk valgt lederskap.

Etter kommunesammenslåingen for knappe 3 år siden, ble den gamle kommunen Orkanger (1920- 1963), som etterhvert har blitt by, og var en del av Orkdal kommune, sammenslått  med 2 andre, og en del av den tredje. Dette utvannet det innbyggermessige «overtaket» til byen contra omlandet.

 Iht. Wikipedia er det i underkant av 9000 innbyggere i byen, og totalt 19.000 i den nye kommunen Orkland.

Jeg er riktignok innflytter til dette omlandet, men da min mor hadde ei tante på ØRA og et søskenbarn på THAMSHAVN, var vi ofte på besøk her på 50- og 60-tallet. For meg som hadde vokst opp i en større småby, Trondheim,  var det som nå har blitt by, stusslige greier.

Det som har skapt denne småbyen er omlandet. Ikke  bare omlandet som i dag utgjør Orkland kommune,  men etterhvert som veiene ble bedre, også andre kommuner i sør, vest og nord. Alle forstår at de ca 9000 beboerne ikke kan være handelsgrunnlag for minst 8  bilforhandlere, 2 store butikksenter, 2 byggvarehus +++. Det  betyr at uten at det bor folk (kunder) i omlandet, vil byen bli redusert til det begredelige tettstedet det var på 1950-tallet.

Derfor synes jeg det er forstemmende å lese først Knut Even Wormdals innlegg den 8.10 og Roald Furuli nå på lørdag 29.10. Her virker det som man ønsker en polarisering mellom by og omland. Byen skal ta eierskap til hele kommunen. Gamle Orkanger kommune skal nå være «kongen på haugen», og vi 10.000 som bor utafor denne bygrensen, bør flytte innafor, for kundene trenger byen

Jeg hadde det på følelsen etter innlegget den 8.10, at bypartiet ville avvikle prosjektet med ny butikk ved Krokstadøra. Det mislykkes tydeligvis, men bekreftelsen på denne konspirasjonen sto i avisa nå på lørdag.

 På tross av at samtlige politikere? i dagens kommunestyre har jobbet iherdig? med å avvikle bommen  ved Våvatnet i snart 3 år, står den der. Den gang Hitra, Frøya og Fjellværøya delte dette felles bo- og arbeidsområde, greide de å fjerne de interne  bommene, slik at øyriket ble samlet. Orkland har ikke greid å samle noe som helst. Nå er det ikke mange som bor her i «ENKLAVEN» og i følge Knut Even bor vi i framtidens fritidsboliger. Sånn blir det til bomveien er nedbetalt, eller vi bestemmer oss for om vi skal flytte til Orkanger eller Stjørdal.

En ting vil jeg støtte Furuli i, med et lite tillegg; ALLE 19.000 innbyggerne som er stemmeberettigede ved  valget  i 2023, bør sette seg inn i ALLE partienes program før de er med på å bestemme kommunens retning. Det kan endog hende at enkelte i småbyen synes at voksesmertene blir vel store.

I mellomtiden kan kommunestyret starte sine møter med «Gresshoppens sang» - «Hvorfor  være stor når man er lykkelig som liten».