Torsdag kveld ble veien over Skaunaskogen ved Haukbrua, akkurat ved kommunegrensa mellom Orkland og Skaun, stengt. Årsaken var at store vannmasser i forbindelse med uværet Gyda hadde gravd seg gjennom veikroppen. Bekken Hauka ledes gjennom veien i ei stikkrenne, men de enorme vannmassene hadde gravd en tunnel ved siden av og over stikkrenna, slik at veien i realiteten ble hengende i løse lufta, kun holdt sammen av telen i bakken.

Skaun kommune antyder at det vil ta to uker å få åpnet veien, mens samme skade i 2012 ble reparert samme dag. Foto: Arkivfoto

Neste dag, fredag, uttalte enhetsleder for eiendomsdrift i Skaun kommune, Andréas Askim-Ringen, at man ikke hadde fått tilstrekkelig oversikt over skadeomfanget enda, og at det derfor var usikkert hvor lenge veien ble stengt. På kommunens nettsider ble det imidlertid opplyst at veien kunne bli stengt i inntil to uker. Mandag er denne informasjonen oppdatert. Nå opplyses det at det kan gå lenger tid enn to uker før veien er reparert og åpnes, fordi reparasjonsarbeidet er omfattende.

For mange blir dette uforståelig. Natt til fredag 23. mars i 2012 skjedde nemlig akkurat det samme. Vannet fra Hauka hadde gravd et stort krater gjennom vegen, og halve veibanen kollapset. Men innen arbeidsdagens slutt den 23. mars, hadde Meistad maskin reparert veien og åpnet den igjen. Ei stikkrenne ble lagt ned for å lede vannet gjennom veien, og det ble fylt opp med masser rundt. For folk med anleggskompetanse var, og er, dette en enkel jobb.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

har det gått snart fire dager, og veien er altså fortsatt stengt. Dette er en viktig arbeidsvei for mange, og det er vanskelig å forstå at det i verste fall kan gå to uker før veien er reparert. Dette er nemlig så enkelt som å grave opp og fjerne det som er igjen av veikroppen, legge ned ei ny og større stikkrenne, og fylle opp med pukk og røys, altså storstein, rundt. Og skulle det være slik at man ikke har større stikkrenne tilgjengelig, så er det bare å bruke den som er, og heller legge inn ei mindre rør over denne, som kan ta unna overvann ved flom.

Kommunens ingeniører trenger ikke å bruke tid på å prosjektere dette. Det er bare å sette ut jobben til anleggsfirma kommunen har rammeavtale med, og få jobben gjort. I 2012 klarte man å få gjort samme jobben i løpet av timer. Når noe tilsvarende skjedde på fylkesvei 65 ved Garberg torsdag, var veien åpen igjen innen et døgn. Dette klarer dere - Skaun kommune. Det er bare å iverksette uten videre seremoni!