Pandemien rammet alle også her til lands, men kanskje rammet den barn og unge aller mest. En ting var at barn og unge i stor grad måtte henvises til hjemmeskole, og på den måten gikk glipp av vennekontakt og sosial omgang med jevnaldrende. Men også på en annen viktig arena mistet de unge en viktig møteplass. Nemlig idrettsarenaen. Summen av stengte, skoler, idrettshaller og fotballbaner, førte til isolasjon, ensomhet og et voldsomt savn etter noe å glede seg til. I ettertid viser fasiten at mange unge fikk psykiske utfordringer som følge av dette.

Nå står mange barn og unge igjen i fare for å miste tilbudet som idretten representerer. Flere idrettslag på sør- og Østlandet stenger nå sine idrettshaller fordi de ikke klarer å betale strømregninga. NRK meldte denne uka om idrettsledere som opplever å måtte betale opp mot en halv million kroner i månedlig strømutgifter, mot normalt 150 000 kroner. Et av Norges største idrettslag, Fana IL, vil i år bruke 500 000 kroner mer i strøm enn budsjettert, selv etter at strømstøtten er trukket fra. Da har mange idrettslag ikke noe annet valg enn å stenge.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Regjeringa har tilbudt ei ordning som dekker 80 prosent av strømutgiftene som overstiger 70 øre kilowattimen. Idrettsledere, med idrettspresident Berit Kjøll i spissen, krever nå at politikerne viser vilje til å hjelpe idrettslagene til å opprettholde aktiviteten. De krever at regjeringa tilbyr ei ordning hvor staten dekker 90 prosent av strømutgiftene som overstiger 50 ører kilowattimen. De mener det vil være helt nødvendig for at 1,9 millioner medlemmer fordelt 9500 idrettslag ikke skal bli stående uten et tilbud utover høsten og vinteren.

Å imøtekomme kravet til idretten vil selvsagt koste mye penger. Her er det viktig å huske at for hver krone det offentlige bruker på idrett, får samfunnet tre kroner tilbake. Men det viktigste argumentet for å komme idretten i møte, er at det vil være skadelig for barn og unges psykiske helse og livsglede, hvis idrettsarenaer nå må stenge på grunn av de høye strømprisen. Og det vil ikke være en god løsning å skyve ansvaret på foreldrene ved å krevere høyere foreldrebetaling. For foreldrene strever nok allerede med å betale husstandens strømregning.

I dag er det først og fremst idrettslag sør og sør-vest i landet som rammes av den høye strømprisen. Men allerede nå ser man konturene av en vesentlig høyere strømpris også her i Midt-Norge. Dette angår oss alle, og derfor mener ST at idrettsglade barn og unge må prioriteres i større grad enn regjeringa så langt har vist vilje til.