Vi er inne i den mørkeste tida i året. For mange er det allikevel ei lys tid, da vi nærmer oss julehøgtida hvor storfamilien skal treffes, vi skal ha fri og slappe av, og ungene går rundt som lys med store forventninger til årets julegaver.

Men så finnes det også en god del mennesker, både liten og stor, som ikke ser så lyst på det som skal skje. Og lyset er ikke blitt gjort mer tilgjengelig av at renta har steget, prisene har økt og pengeboka er tom. Derfor er det gledelig å se at mange bryr seg, at det å bry seg blir satt i system. I dagens avis kan du lese om Orkland kommune, som har valgt å øke bevilgninga til såkalte matkasser til 300 000 kroner. I tillegg er det bevilget en god slump penger til utdeling av julegaver.

Det samme skjer i andre kommuner. I Skaun har frivilligsentralen satt i gang en julegaveaksjon, som er et samarbeid mellom frivilligsentralen, biblioteket, NAV, flyktningtjenesten og andre deler av frivilligheten. Fram til 6. desember tar frivilligsentralen mot gaver, og penger for å gi gavekort til matkasser som de vil formidle videre til de som trenger det.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Arkiv

Det er også private som engasjerer seg for at førjulstida og jula skal kunne oppleves litt lysere. Arnstein Saltnes ved Snefugl gård, gjentar suksessen med gratis førjulskonsert, og har i år fått selveste Dance With a Stranger-stjerna Elg på programmet. Sammen med Snefugl gård, er det kommunen og private sponsorer som gjør en slik konsert mulig. Men selv om den er gratis, oppfordres folk til å vippse et selvvalgt beløp som i sin helhet går til frivilligsentralens viktige førjulsarbeid.

Det som kanskje blir litt spesielt i år, er at det trolig er mange som vil slite med å få endene til å møtes nå før jul. Derfor er det viktig å lytte til Skaun frivilligsentrals oppfordring om ikke å føle skam ved å be om støtte. «Det er ingen skam å ta imot gaver, og vi skiller ikke på hvem som fortjener, og hvem som ikke fortjener julegaver, sier leder ved frivilligsentralen, Siri Grøttjord i dagens avis, og legger til at hun håper å nå enda flere med gaver i år, enn tidligere år.

Det handler om å bry seg. Og det er prisverdig at både offentlige og private aktører gjør en ekstra innsats for at flest mulig skal få ei minnerik og hyggelig jul. Men det er ikke bare penger, mat og gaver som oppleves som et savn i jula. Jula er kanskje den tida på året hvor mange kjenner aller mest på ensomheten. Og der kan vi alle utgjøre en forskjell, ved å sørge for å gi et ekstra vink til dem vi mistenker kjenner seg alene. God førjulstid!