Gjennom flere artikler det siste året har ST satt søkelyset utfordringer knyttet til økende narkotikabruk blant unge i Orkland. I mars kunne «Mads» fortelle om hvordan kjedsomheten lokket ham inn i et miljø hvor bruk og salg av hasj ble hans største «hobby». Han kunne blant annet fortelle at han kjente til at minst 15 prosent av elevene på ungdomsskoletrinnet hans hadde prøvd hasj.

Et trekvart år senere er det mye som tyder på at situasjonen ikke er blitt bedre. I lørdagsavisa beskriver ungdommer ST har snakket med et ungdomsmiljø på og i omlandet rundt Orkanger hvor bruk av hasj er blitt mer eller mindre normalisert. Mens det tidligere var slik at unge som prøvde stoff ble stigmatisert og frosset ut, er det i dag blitt såpass vanlig og akseptert at brukere og ikkebrukere gjerne henger sammen i samme vennegjeng. I og med at narkobruk har tatt bosted i de fleste ungdomsmiljøer, øker også smitteeffekten.

Spørsmålet er hvordan man skal forholde seg til dette. Selv etterlyser ungdommen fritidstilbud. Orkanger og Orkland som helhet er kanskje i norgestoppen når det kommer til idrettsfasiliteter og idrettstilbud. Men i likhet med mange andre kommuner, så mangler kommunen attraktive tilbud som fenger uorganisert ungdom. Selv har ungdommen etterlyst møteplasser hvor de bare kan «henge», uten for mye voksenstyring. Etter artikkelserien om «Mads» sist vinter, skulle både det ene og andre tilbudet komme på plass. Men hva har skjedd?

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Noe som forsterker problemet man ser i dag, er at en god del unge, delvis svært unge, erfarer at det er mye penger å tjene på omsetning av stoff. Gjennom salg av hasj, kan de finansiere dyre klær, klokker og mye annet. Og synet av slik «velstand», har stor smitteeffekt. Spesielt når det ikke legges skjul på hvor pengene stammer fra.

Kommunen og politiet har begge et stort ansvar for å snu utviklinga som flere unge beskriver i lørdagsavisa. Men de kan ikke gjøre alt. Både skolen, ungdommene selv og ikke minst foreldrene, har et stort ansvar. Gode fritidstilbud må på plass. Men den viktigste oppgaven ligger nok hos foreldrene. Gode holdninger må sås inn fra første dag i livet. Bevisste holdninger er kanskje det viktigste verktøyet alle mennesker trenger i livet, spesielt når de står ved et veikryss og funderer på om de skal gå hit eller dit.

Og til ungdommen: Stå opp for dere selv. Si nei til stoff og andre ting som er negativt for dere. Og stå sammen og hank inn venner som har valgt å gå dit i stedet for hit.