...jo gladere vi blir. Teksten og budskapet i den tradisjonelle barnesangen er enkelt og treffende. Og på mange måter kan det se ut som om dette er filosofien mange arbeidsgivere støtter seg på når arbeidstakerne nå igjen er bedt om å vende tilbake til arbeidsplassen etter bortimot to år på heimekontor. Slutt på tiltak, slutt på heimekontor. Og det har skjedd like brått som da vi i mars 2020 ble bedt om å ta i bruk vår egen heim som kontor.

Mange trodde i startfasen at dette var ei ordning vi måtte tåle i et par uker, og at vi så kunne vende tilbake til normalen igjen. Fasiten viser noe helt annet.

To år med heimekontor har forandret arbeidslivet. Og det har forandret mange av oss.

To år er lenge, når man har brukt tid på å innarbeide helt nye rutiner. Undersøkelser som er gjort underveis viser at mange mener de arbeider mer effektivt, og at det er enklere å organisere hverdagslivet generelt. Samtidig oppgir de aller fleste at de savner kolleger, uformelle faglige diskusjoner og sosiale treffpunkter.

Når vi nå vender tilbake til den «gamle» hverdagen, kan fordelene og ulempene havne på kollisjonskurs. De som jubler over at vi nå er samlet igjen legger ikke skjul på sin glede. Da er det ikke enkelt å være den som ikke kjenner på den store gleden ved å forlate heimekontoret fullt og helt. Årsakene kan være så mange, de er gjerne sammensatt av forskjellige faktorer - og mye er rent personlig. Derfor bør man være forsiktig med å dømme kolleger som ikke viser den samme iveren til å samles igjen.

For eksempel kan det være en stor overgang å gå tilbake til å jobbe i åpent kontorlandskap, støyen kan føles overveldende etter måneder uten annen lyd enn den man lager sjøl. Noen har lang arbeidsveg, og den ekstra tidsbruken som det medfører krymper tida med resten av familien. For de introverte kan dørstokken også være høy, dersom man «tvinges» tilbake til en hverdag som oppleves vanskelig.

Det hviler et stort ansvar på arbeidsgivere for å gjøre det minst mulig utfordrende for alle å vende tilbake på jobb. Samtidig er det viktig å ta med seg de positive erfaringene med heimekontor på vegen videre. For de er såpass mange, både for bedrifter og arbeidstakere, at det er verdt å bygge videre på. Men da må man ha et oppdatert regelverk å forholde seg til, som regulerer rettigheter og plikter for både arbeidstaker og arbeidsgiver som en best mulig måte. Dagens gjeldende regelverk er fra 2002. Den gang hadde vel knapt noen hørt om heimekontor...