9. desember skal kommunestyret i Skaun behandle neste års budsjett. Utfordringa for Skaun er at driftsnivået må ned med 10 millioner kroner de neste fire årene. Seks av disse millionene er lagt på sektoren oppvekst, og kommunedirektøren foreslår å ta to av disse millionene på neste års budsjett. I dette bildet har kommunedirektøren foreslått å legge ned Ilhaugen barnehage og flytte ungene til Oterhaugen barnehage, et tiltak som eventuelt vil redusere drifts-kostnadene med rundt to millioner kroner. Det er nettopp dette forslaget som har skapt størst engasjement, sinne og fortvilelse blant innbyggerne, og da først og fremst på Ilhaugen.

Kommunedirektøren mener det vil være både fornuftig og forsvarlig å flytte de 31 ungene til Oterhaugen barnehage. Skaun kommune har per i dag 99 ledige barnehageplasser, hvorav 82 plasser i Buvika. Det betyr at kommunen har en betydelig overkapasitet på barne-hageplasser i Buvika. Kommunedirektørens regnestykke innebærer med andre ord at nedlegging av Ilhaugen barnehage vil kutte kommunes driftskostnader med to millioner kroner, samtidig som denne delen av kommunen fortsatt vil ha en betydelig overkapasitet.

Det er lett å forstå at foreldrene på Ilhaugen er sterkt imot dette forslaget, at de reagerer med frustrasjon og oppgitthet. Det betyr nemlig mye for et lokalsamfunn å ha barnehage i sin egen bakgård. Det er samtidig lett å forstå at styrelederen i Ilhaugen allbrukshus, hvor barnehagen er lokalisert, Oddbjørn Sandø, argumenterer og kjemper for allbrukshusets eksistens. Allbrukshuset henter nemlig mesteparten av driftsinntektene fra leieinntektene fra kommunen, og det vil utvilsomt bli vanskelig å drifte allbrukshuset uten disse inntektene.

Samtidig er det politikernes fordømte plikt å ta de beslutningene som gagner kommunens innbyggere best, totalt sett. Hvis Ilhaugen barnehage legges ned, vil man med dagens tall fortsatt ha en overkapasitet på nesten 50 barnehageplasser i Buvika. Politikerne må derfor svare på om kommunen har råd til si nei til ei innsparing på to millioner kroner, gitt premissene kommunedirektøren har lagt fram. Hvis svaret er ja, må de samtidig peke på hvor man skal hente disse to millionene fra. Uansett må kommunen relativt raskt dreie innsatsen og investeringene i større grad mot helse og eldreomsorg, da oppvekst nå har vært prioritert på investeringssida over flere år. Det betyr også at kommunen ikke kan bygge større eller dyrere oppvekstsenter på Venn enn det faktisk er behov for.

Skaun kommune er på mange måter i ei særstilling ved at utfordringene de neste fire årene «bare» er på 10 millioner kroner. Til sammenligning må Heim kommune spare nesten 80 millioner kroner i løpet av to år. Det vitner om god økonomistyring over flere år i Skaun. Det må kommunen fortsette med, selv om det kan være tøft å stå i det som politiker!