De aktuelle områdene er Svarthammaren og Remmafjellet i Snillfjord.

På et seminar 20. april ba ordfører Oddbjørn Bang medlemmene Orkland kommunestyre legge bort noen motforestillinger når kommunen nå skal vedta en ny arealplan. Argumentet er at verden trenger mer fornybar kraft, og at for eksempel 45 vindturbiner på Svarthammaren kan gi Orkland nye arbeidsplasser.

All grunn til kritisk sans Motforestillinger er i høyeste grad nødvendig når vi skal fatte vedtak som forandrer kommunen for alltid - basert på premisser som dels er innbyrdes motstridende og dels knapt er til å forstå.

Vi står oppe i en klimakrise og en naturkrise som henger sammen. Orklands versjon av «det grønne skiftet» krever mer kraft og voldsomme naturinngrep. Er verden, Norge og Orkland tjent med så massiv nedbygging av natur? Lager vi større problemer enn vi løser ved å ødelegge naturens egen evne til å motstå klimaendringer? Finnes noen grense for hvor mye natur vi skal bygge ned lokalt under slagordet «Næringskommune nummer 1»?

I løpet av høsten skal Orkland kommunestyre si ja eller nei til gigantiske næringsareal og nye vindturbiner. Folkevalgte og folk ellers bør absolutt stille en rekke kritiske spørsmål om Ustmarka, Svarthammaren og Remmafjellet. Her er ni eksempler:

Ustmarka Norsk Industriutvikling (NI) vil etablere flere tusen «grønne» arbeidsplasser på et 6000 dekar stort areal. 1100 dekar av dette er myr. 1. Kan vi forsvare å punktere eller dekke til et 1100 dekar stort karbonlager? 2. Hva slags virksomhet kan oppveie for en slik ulempe? 3. Er det mulig å lage bestemmelser i en reguleringsplan som krever at ny virksomhet gir en positiv klimaeffekt, og hvordan skal det i så fall måles? 4. Vil orklandssamfunnet tåle så ekstrem vekst som det NI beskriver, eller vil de sosiale skadevirkningene bli større enn gevinstene? 5. Vil så store etableringer stimulere det næringslivet vi har, eller tømme bedriftene for kompetanse?

Nye vindparker NI satser på Orkland fordi vi har god tilgang på billig kraft. Selskapet avviser behov for mer lokal vindkraft, men: 6. Hvor lenge vil Midt-Norge ha et konkurransefortrinn når staten forserer nye overføringslinjer for å utjevne prisforskjeller mellom landsdelene? 7. Hvorfor bruker kommunens ledelse nye vindparker som argument for å få flere arbeidsplasser mens NI sier vi har nok kraft? 8. Hva er sannsynligheten for at mer lokal vindkraft skaper ny industri i Orkland i stedet for at krafta forsvinner ut av regionen? 9. Hvorfor avviser NI/Ustmarka kobling til mer vindkraft når NI-eierne er involvert i konsesjonssøknaden på Svarthammaren?

Grønt eller svart skifte? Begrepene «det grønne skiftet» og «bærekraft» ender lett opp som rene floskler. Skiftet blir verken grønt eller bærekraftig hvis all ny virksomhet krever svære mengder kraft og omfattende nedbygging av myr, skog og fjell.

Det etablerte næringslivet i Orkland er for lengst inne i et grønt skifte. I skyggen av visjonene om batterifabrikker og vindparker, finner bedriftene i Thamsklyngen håndfaste løsninger for bedre bruk av de ressursene vi allerede har. Det er litt mindre sexy enn 2000 nye arbeidsplasser, men smart og bærekraftig.