Hans Kringstad er medlem i hovedutvalg forvaltning og representerer Småbylista. Foto: Steinar Larsen/Orkland kommune

Stikkord er identitet, møteplasser og gangavstand mellom tilbud. I stedet for å bruke kunnskap, sprer Rasmus Skålholt (Sp) giftige insinuasjoner.

I ST 29. januar sier Skålholt at han tror Småbylista har skjulte motiver i saken om ST-kvartalet. De «egentlige» motivene vil han ikke si hva er.  Skålholt og avisa ST overlater til folks fantasi å fylle konspirasjonsteorier med innhold.

Misunnelse og skumle hensikter Rasmus Skålholt beskyldte Småbylista for å være styrt av sjalusi da jeg støttet rådmannens forslag i en delingssak på Ustjåren. Anklagen om skitne motiver kom under saksbehandlinga i Hovedutvalg forvaltning, der han er leder. Sp sto fast på at et politisk utvalg skal ledes på den måten.

Her er et forsøk på å svare ut fem anklager og insinuasjoner i lørdagens ST:

1. Småbylista har vært mot alt fra Primahus Siden saken om ST-kvartalet startet i 2018, har vi vært krystallklare på hva vi mener og hvorfor. Ingen skjult agenda: - Vi støttet rådmannens første forslag. - Vi har fremmet konstruktive forslag om takhøyde, utforming og plassering av bygget for å få til en løsning som tar hensyn til mer enn utbyggers interesser.

Forslagene har vært basert på vedtatte retningslinjer og faglige råd, med særlig vekt på Høyer Finseth-rapporten om sentrum. Der vi prøver å støtte oss til faglige anbefalinger, driver Skålholt med synsing. Oppsummert fra et møte i forvaltning om ST-kvartalet: «Jeg tok en tur med bilen i gata på Orkanger, og så at det finnes mange typer hus der. Kjør på!»

2. Saken er trenert helt til Primahus ga opp De første forsinkelsene skyldes at Primahus ikke ville følge retningslinjer og politiske føringer. Så, under nedstenginga våren 2020, foreslo Småbylista å utsette for å gi folk mulighet til å få informasjon på fysiske møter. Vi mente at vi måtte ta oss tid til det i en så kompleks sak. Møteleder Rasmus Skålholt svarte med latterliggjøring. Forslaget falt. Hastverket endte med saksbehandlingsfeil som forsinket prosessen kraftig for Primahus. En bumerang fra Sp.

3. Finn noen å skylde på – Orkdal Janitsar Småbylistas primære standpunkt har vært at utbygger må kjøpe tilleggsareal for å løse floken. Det er i tråd med rådmannens opprinnelige skisse. Gjennom nesten fire år nektet Primahus å kjøpe areal. På tampen innså selskapet at de likevel må ha noen kvadratmeter av naboen Orkdal Janitsjar. Når musikkorpset ikke godtar pristilbudet, skylder Primahus på janitsjaren og trekker seg. Det skjer ledsaget av en konspirasjonsteori som Skålholt og Sp nå nører opp under: «Noen står bak.»

4. Finn noen andre å skylde på – Småbylista Småbylista har 3 av 51 stemmer i kommunestyret. Rasmus Skålholt og Sp tilhører flertallsgruppa. Primahus trekker seg ut trass i at det nå foreligger en ny reguleringsplan forsøkt tilpasset planene deres. Hvem har vedtatt planen? Svar: Senterpartiet.

5. Småbylistas politikk ville stoppet næringsutvikling Skålholt bruker sentrum og Laksøra som eksempler på hvor galt det kunne gått om vi hadde bestemt, men faktum er at utviklinga så langt stort sett er som vi ønsker. Sentrum: Rasmus Skålholt ønsker å spre kontorbedrifter til industriområdet på Grønøra i strid med vedtatte planer. Resultatet ville blitt flere tomme lokaler i sentrum. Småbylista jobbet i årevis for å hindre at Rishaug-gruppen skulle vinne utmattelseskrigen om Grønøra 1-bygget og åpne slusene ut av sentrum. Vi lyktes. Sentrum har fått flere kontorarbeidsplasser (men fortsatt mye ledig areal).

Laksøra: Skålholt vil åpne for vanlig handel. Det gir byspredning, økt risiko for sentrumsdød og mer intern bilbruk stikk i strid med vedtatte mål. Setter du døra på gløtt på Laksøra, er den snart vid åpen. Da blir viktige sentrumstomter liggende brakk. Derfor mener Småbylista vi skal beholde dagens spilleregler. Investorene må utvikle det de eier ved Statens Hus og på Franslykkja først for å lage tilbud folk kan gå mellom nær Amfi. Plantasjen, Biltema, Jula, bilforretninger og et stort spekter av annen virksomhet er hjertelig velkommen til Laksøra. Fjøssystemer og BilXtra er allerede etablert.

Hva nå med ST-kvartalet? Orkanger er mislykket som bykjerne fordi alle tilbud er spredt langs ei altfor lang linje med tett biltrafikk. Sentrum mangler tverrforbindelser med liv. Tverrforbindelser må til for å nå målet om gangavstand mellom møteplasser. Aksen fra skolene til Folkehelsesentret er en gyllen mulighet i så måte. Den går langs ST-kvartalet. Det optimale er boliger og næringsbygg tilpasset gateløpet, høyest i bakkant, og gjerne med et sørvendt serveringssted i J. O. Rømmesmos vei. Derfor trenger vi en samordnet utbygging i hele dybden mellom Orkdalsveien og Søster Signes vei. Det er lov å håpe.

Slik blir du veldig rik Oppskrift: Kjøp sentrumsnære arealer rimelig, overtal deretter politikerne til å lage nye spilleregler (omregulere) sånn at verdien skyter i været. Det bidrar til Thon-formuer. Skålholt står for en la det skure-politikk på Orkanger. Rå markedskrefter skal trumfe langsiktige samfunnsinteresser.

Ansvarlig arealpolitikk er noe annet: Å vedta regler som vil gi ønsket utvikling over tid - og ha ryggrad til å holde fast på reglene når vi står under press. Da kan vi bygge et kompakt, attraktivt sentrum innenfra, og samtidig gi næringsaktørene forutsigbarhet og likebehandling. Orkland Ap har gått til valg på en politikk for sunn utvikling av sentrum. Der ligger håpet for Orkanger.

Laksøra-saken blir en prøvestein. Den vil vise om det politiske flertallet i Orkland vil styre sentrumsutviklinga, eller la investorer styre den med Burger King som lokkemat.