I vinter fikk STs lesere møte ungdomsskoleeleven «Mads», som kunne fortelle at en god del ungdommer i Orkland er blitt introdusert for og har testet ut hasj. Selv var han involvert både i bruk og salg, før han etter hvert tok et oppgjør med seg selv og valgte å slutte både å røyke og selge, ikke minst med god støtte fra foreldrene.

Historien om «Mads» handlet mye om utenforskap, hvordan foreldre bidro til at han ble isolert fra vennegjengen etter at de sammen hadde gjort en del hyss, rett og slett av kjedsomhet. «Jeg traff tilfeldigvis noen kompiser som røykte hasj. Jeg husker vi hadde sykla 20 runder rundt Orkanger den dagen. Vi kjedet oss noe voldsomt. Og så dukket denne muligheten opp. Det opplevdes fryktelig spennende. Plutselig var vi en gjeng som var sammen om noe. Jeg følte på et etterlengtet fellesskap,» fortalte «Mads» til ST i februar.

«Mads» kom også med ei slags oppskrift på hvordan unngå at ungdom havner i samme situasjon som han gjorde. Blant annet pekte han på at mange ungdommer på Orkanger savner et sted å være, hvor de bare kan «henge», uten krav, uten voksenstyrte aktiviteter. I kjølvannet av denne saken uttalte flere politikere i Orkland at de ville følge opp. Blant annet skulle et initiativ fra motorsportutøver Ole Peter Vatn følges opp. Han har skissert en plan om å etablere et mekkesenter for ungdom. Så langt har det vært noen møter, Vatn har etterspurt kommunen om lokaler, men ennå har det ikke skjedd noe konkret.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Løkken har det imidlertid skjedd noe. I fjor høst tok Turid og Anders Romundstad initiativ til å etablere et fristed for ungdommen, nemlig Løkken ungdomsklubb. I dag er klubben opp og står. Fordelt på to kvelder i uka, samles nærmere hundre ungdommer fra hele regionen, både Orkland og Skaun, i Furlulund-lokalene på Løkken. Nå opplever ekteparet en god del sladder om hva som foregår på klubben. De opplever et «bygdedyr», som hevder at klubben nærmest er blitt et arnested for narkotikabruk og pøbelstreker, noe ekteparet tilbakeviser på det sterkeste.

Når hundre ungdommer samles i løpet av ei uke, så kan det fort forekomme en del hyss og sprell. Men det må man faktisk regne med, da det faktisk er en del av ungdomstida å både teste ut grenser og finne på sprell. I stedet for bygdesladder, fortjener ekteparet ros for å ha tatt ungdommen på alvor. Samtidig må det offentlige, i dette tilfellet Orkland kommune, prøve å få redusert saksbehandlings- og utredningstida, og treffe tiltak som møter ungdommenes behov NÅ. Det er nemlig behov for flere møteplasser for ungdommen!