Under ungdomspartilederdebatten på Studentersamfundet i Trondheim 19. April var det kun Senterungdommen og Kristelig Folkepartis Ungdom som fremhevet viktigheten av forebygging mot rus og narkotikabruk. Det er skummelt å tenke på at 7 av 9 ungdomsparti er for en kraftig liberalisering av norsk narkotikapolitikk.

Det er og skal fortsatt være ulovlig å være i besittelse av og selge narkotiske stoffer. De som er rusmisbrukere og sliter med rus skal selvsagt få hjelp innenfor helsevesenet, men andre som misbruker narkotika må få straffereaksjoner. Å avkriminalisere og legalisere narkotiske stoffer vil føre til at terskelen for å teste narkotika blir mye lavere, dit må vi som samfunn aldri komme. Vi ser at stadig yngre mennesker tester og blir avhengige av narkotika, dette er et samfunnsproblem vi er nødt til å rydde opp i.

Å jobbe forebyggende opp mot skoleelever, ungdommer og andre grupper er et viktig virkemiddel for å forhindre fremtidig rusbruk. Det er ingen hemmelighet at rusmisbruk ødelegger mange mennesker og bryter opp familier. Alternative reaksjoner slik som individuelle oppfølgingsplaner, bekymringssamtaler og ruskontrakter skal være foretrukne reaksjonsformer for ungdom i narkotikasaker. På denne måten får det en konsekvens å bruke narkotika, samtidig som de som trenger det får hjelp og oppfølging til å slutte med rus.

Når regjeringens forslag til behandlings og forebyggingsreform blir lagt fram håper jeg vi virkelig får til et løft hos de kommunale og private aktørene som jobber rusforebyggende. For at tiltak skal gjennomføres må det også komme penger på bordet. Politiet skal kunne jobbe forebyggende sammen med ungdomskontakter, frivillige lag og organisasjoner, og kunne tilby hjelp til familier.

Vi må rett og slett slutte å normalisere og romantisere rusbruk. Å begynne med rus i spesielt ung alder kan ødelegge resten av livet for vedkommende. For å ta et oppgjør med rusbruken må vi kunne bruke store ord og virkemidler. Vi ser flere eksempler der foreldre og hjelpeapparat ikke kommer videre med unge som ruser seg, fordi det skal være frivillig oppmøte på alt av samtaler og oppfølging. Man kan bare tenke seg hvordan det er å være forelder som ikke kan gripe inn på vegne av sitt mindreårige og rusavhengige barn, fordi det er barnet selv som bestemmer om han/hun vil være med på samtalen eller ikke. Pårørende blir stående igjen på plattformen mens rusen ødelegger livet til deres barn, søster, bror, mor eller far. Derfor må også oppfølgingen av pårørende styrkes ytterligere.

Politiet skal få de virkemidlene som trengs for å oppdage og forhindre rusbruk. Derfor trengs det en egen lovhjemmel for akkurat dette.

Jeg vil forhindre at rusbruk blant unge normaliseres ytterligere, derfor ønsker jeg meg kraftfulle tiltak mot dagens utvikling. Er du rusmisbruker og sliter skal du få hjelp fremfor straff, men hvis du for eksempel velger å ta deg en «linje» kun for moro skyld, må du forvente reaksjoner og straff. Derfor trengs det mer forebygging og sterkere midler hos politiet og hjelpeapparat for å oppdage og forhindre.