Målet med Helseplattformen er både viktig og riktig. Fram til nå har folks helsejournaler vært spredt på ulike dataplattformer som ikke har «snakket sammen», hvilket betyr at helseopplysninger som for eksempel fastlegen har, ikke er digitalt tilgjengelig for sykehuset og omvendt. Helseplattformen er tenkt å løse dette, ved at det innføres en felles elektronisk pasientjournal for hele helsetjenesten i Midt-Norge, som omfatter helseforetak, kommuner, fastleger og private aktører.

Helseplattformen ble innført ved St. Olavs hospital, som også omfatter Orkdal sykehus, den 12. november i fjor. Tanken er at kommunene og fastlegene skal fases inn gradvis, noe som er ei forutsetning for at målbildet; «én innbygger - én journal», skal nås. Nå tyder imidlertid mye på at det kan ta ei stund før dette målet nås. Innføringa av Helseplattformen har nemlig møtt mange og omfattende snubletråder. Prosjektet har faktisk snubla så mye at det kan ha vært fare for liv og helse. Tidligere denne måneden ble det nemlig slått alarm etter at en systemfeil hadde ført til at flere tusen brev fra sykehuset, ikke hadde kommet fram til pasienter og fastleger. Feilen ble oppdaget etter at fastlegene lenge hadde meldt om at de hadde mottatt påfallende færre henvendelser fra sykehuset enn tidligere. I verste fall fryktet man at denne feilen kunne medføre prognosetap for de aktuelle pasientene, ved at videre utredning og behandling kunne bli forsinket.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Orkland kommune har i utgangspunktet planlagt å tiltre Helseplattformen høsten 2024. Denne uka hadde formannskapet saken opp som en drøftingssak. Men da «drøftinga» avslørte en voldsom skepsis blant politikerne, valgte man å gjøre saken om til en sak som skulle behandles. «Vi kan ikke med åpne øyne gå inn i dette før det ryddes opp. Det går på pasientsikkerheten løs,» uttalte sykepleier og varaordfører Hanne Nyhus, mens ordføreren fulgte opp med følgende: «Det er vanskelig å bruke over 60 millioner kroner på noe som ikke er bedre enn det vi har. Min anbefaling er at vi utsetter innføringa til siste mulighet, som er i april 2026.»

Det ble også vedtaket. Med tanke på alle feilene som til nå er blitt avdekket, er det mye som tyder på at det fortsatt er feil i systemet som ennå ikke er avdekket. I tillegg til alle feilene, har det kommet fram at systemet er tungvint å bruke. Ifølge kommuneoverlege Jimmy Wikell i Orkland, bruker legene 30 prosent lengre tid per pasient, fordi systemet er så tungvint. Dette handler om så mye mer enn system, det handler om folks liv og helse. Derfor er det riktig av Orkland kommune å utsette innføringa til systemet er friskmeldt.