Ville du flytta til et nytt hjem som mangler kjøkken? Der duften av nybakst aldri kjennes, der du ikke kan snuse og kjenne lukta av en god søndagsmiddag, og gjette hva som er på menyen. Der kaffe og vaffellukta aldri fyller spisestua mer. Der duften av julebakst, som tidligere fylte hjemmet i førjulstida, er borte. Lukter som skaper trivsel og framkaller gode minner for de som bor i denne heimen.

Skal dette bli virkeligheten for heimen til beboerne ved SOS, Snillfjord omsorgssenter, hvis kommunedirektørens forslag til budsjett for Orkland for 2023 vedtas? Ja, for SOS er jo heimen deres, likedan som hver av oss har vår heim!

Nei, sånn skal ikke eldre og pleietrengende i Orkland behandles!

Orklands verdier er: Modig, klok og nær

Dette virker verken klokt eller nært, dersom kjøkkenet på SOS legges ned, og de eldre i Snillfjord må få maten frakta fra Orkanger eller kanskje enda lenger fra.

Besparelse 750 000 kroner står det i budsjettforslaget.

Er regnestykket ditt fullstendig, kommunalsjef Kristin Wangen? Har du fått med alle tallene, både på inntekts- og utgiftssida?

De eldre må ha mat, den må komme fra en plass. Det er verken bærekraftig eller miljøvennlig å frakte denne maten hver dag med bil flere mil. Dyrt blir det også, med drivstoff og bomutgifter, og lønnskostnader til de som bringer maten. Og hvem skal forberede måltidene og servere maten? Jeg bare spør!

Og hva med de som i dag jobber på kjøkkenet på SOS? Har kommunen andre arbeidsplasser å tilby? Nedlegging av arbeidsplassen din er en ganske traumatisk opplevelse. Hva med eventuelle sykmeldinger i kjølvannet av dette, er det tenkt på slike konsekvenser?

I dag er det 8 beboere på SOS, det er riktig. Men det er cirka 16 personer som nyter godt av kjøkkenet på SOS hver dag. Med hjemmebakt brød, hjemmelaget middag, hjemmelagede kaker, og små smaksprøver når de på kjøkkenet baker til jul. Det er trivsel det, slik det skal være i en heim!

I tillegg baker kjøkkenet på SOS brød til lunsj til både barnehage og skole! Deilig og sunt!

Syns dere at våre eldre fortjener å bli salderingspost nok en gang for et trangt kommunebudsjett?

For å leve et godt liv er trivsel en av de viktigste faktorene, om du er ung eller gammel. Og mat og mattradisjoner er en viktig faktor for å ha et godt liv og holde seg frisk.

Hvis du skal serveres mat i plast, som må varmes i mikro før du spiser den har du mista en vesentlig trivselsfaktor og matopplevelse: Å sitte ved et felles bord og bli servert av et kjøkkenpersonale som du kjenner og som kjenner både deg og dine matpreferanser, og som i tillegg kan slå av en liten prat.

Så kjære orkdalspolitikere:

Ikke ta fra beboerne på SOS en av de viktigste trivselsfaktorene, nemlig kjøkkenet! De kronene dere kan spare på dette må dere finne andre steder i budsjettet, som ikke vil ramme noen få av våre eldre! Det fortjener de ikke!