Denne uka skjedde det igjen. En hvit kassebil, med utenlandske skilt, ble observert i distriktet. Kassebilen, eller kanskje mer presist sjåføren, «oppførte seg uvanlig», ved å kjøre sakte gjennom et boligfelt. Det fikk alarmklokkene til å ringe, både hos observatøren og hos det lokale politiet. «Vi ønsker å bli varslet, dersom man observerer mistenkelige kjøretøy og personer. Ta gjerne registreringsnummeret på bilene, og aller helst et bilde,» uttalte Randi Fagerholt ved Orkland politistasjon til ST mandag.

Dagen etter er mysteriet løst. Den mistenkelige, hvite kassebilen er mest sannsynlig kjøretøyet til to franske fiskere på ferie i Norge, observert mens de lette etter overnattingsstedet de hadde bestilt gjennom airbnb. GPS er ikke alltid det beste, og 27 år etter forrige besøk på stedet er det neppe like lett å kjenne seg igjen. Da er manuell leting i sakte fart ei naturlig løsning å velge. Men dette kan altså oppfattes mistenkelig av de som ser det.

Et søk på hvit kassebil på google gir 67 000 treff. Hvite kassebiler er en gjenganger når det gjelder mistanke om kriminell virksomhet. «Mistenkelig hvit bil er meldt til politiet», «Advarer mot hvit varebil som tuter utenfor hus», «Hvem sitter i den hvite kassebilen?» Dette er bare noen få eksempler på hvite kassebiler i nyhetene. I vårt eget arkiv fins eksempler som «Advarer mot hvit varebil som snoker» og «Hvit, mystisk kassebil». I noen tilfeller er selvfølgelig hvite kassebiler involvert i reell kriminell virksomhet. På samme måte som røde personbiler eller grå stasjonsvogner kan være det.

 Allikevel virker det som akkurat hvite varebiler får alarmklokkene til å ringe hos de fleste av oss.

Vi skal selvfølgelig være oppmerksomme på hva som skjer i nabolaget vårt, og vi bør sørge for å låse inn eiendeler av verdi som kan friste individer med uærlige hensikter på streif i området. Allikevel håper jeg vi kan bevare noe av vår kanskje særegne norske evne til å stole på folk, og ikke la mistenksomheten ta fullstendig overhånd. Nå går vi mot sommer og ferie, og vi vil etter hvert få se stadig flere utenlandsregistrerte biler etter vegene. Hvit er den mest vanlige bilfargen i verden, 20 prosent av alle biler som selges er hvite. Og på ferie kan det være godt å ha en bil med god plass i.

Dermed trenger det ikke automatisk å være noe rart om en utenlandsk bil av denne typen ferdes på vegene i distriktet. Kanskje er det bare noen som leter etter et sted å overnatte, eller etter en attraksjon de har lest om. Turister med ærlige hensikter vil neppe ha noe imot å snakke med lokale innbyggere. Så kanskje kan man forsøke å ta kontakt. Det kan gi bedre svar enn et bilde på Facebook.