Den siste tida har de høye strømprisene fått mye oppmerksomhet. Mens folk sør i landet må betale en skyhøy pris for å få tatt seg en dusj, krangler politikerne om hvorfor det er blitt slik, om hvilke strømstøtteordninger som vil virke best og om hvem som har skylda for at det er blitt som det er blitt. Meningene spriker og debatten virker nærmest kaotisk på folk flest. Men én ting er politikere og næringslivsorganisasjonene stort sett enige om: Det må bygges mer fornybar energi i Norge.

I disse dager arrangeres folkemøter i Orkland om arealplanen, som skal vedtas nå i høst. Både i høringsrundene, på sosiale medier og i avisspaltene, har ett tema vært altoverskyggende, nemlig vindkraft. I arealplanen ligger det nemlig forslag om å sette av 22 000 dekar på Svarthammaren til vindmøllepark. Dette har vært en vanskelig sak for mange politikere, da på den ene siden utbygging av fornybar energi etterlyses nærmest som en nødvendighet, både for å møte klimautfordringene og for å sikre lavere strømpris og god forsyningssikkerhet. Mens politikerne på den andre siden må vurdere konsekvensene av ei slik utbygging. Og i manges øyne er konsekvensen rasering av verdifull natur.

slipper imidlertid både politikerne og innbyggerne i Orkland å tenke mer på de vanskelige avveiningene mellom naturinngrep og behovet for samfunnsviktig infrastruktur, som faktisk all kraftproduserende installasjoner er. På et folkemøte i Lensvik tirsdag sprakk nemlig nyheten om at Forsvarsbygg har kommet med innsigelse mot vindturbiner på Svarthammaren, fordi ei slik utbygging ikke er forenlig med nasjonale forsvarsinteresser. Dermed er det stopp for videre utbygging av vindkraft i Orkland.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Dermed legges også debatten om vindkraft død i det videre arbeidet med arealplanen. Og det er positivt. For i denne planen skal det tas stilling til mange viktige områder, som ville ha stått i fare for å ha kommet helt i skyggen av en opprivende og sår vindkraftdebatt. Både under folkemøtene som gjenstår og i politikernes videre arbeid med planen, kan man nå konsentrere seg om å finne de beste løsningene for hyttebygging, for avsetting av industri- og næringsarealer, for boligbygging, for natur- og miljøspørsmål. Kommuneplanens arealdel bestemmer hvor det skal bygges, hvor tett det skal bygges, hvor det skal være handel og hvor det skal være grøntområder. Dette er kjempeviktige avklaringer som vil bety mye for hvordan Orkland kommune skal utvikles de neste årene til det beste for alle innbyggerne. Derfor er det bra med ei avklaring rundt vindmøller nå, slik at det blir arbeidsro til å gjøre dette viktige arbeidet best mulig.