Uværet den siste uka har gjort speidernes tradisjonelle slagord mer aktuelt enn på lenge. Det har regnet, snødd og haglet, det har flommet, rast og stormet. Ikke så uvanlig i seg selv, vi trøndere er vant til mye vær. Men når været får store konsekvenser for hvordan vi lever dagliglivet vårt, da er det viktig å være forberedt. Men er vi egentlig det?

Mange av oss har opplevd å bli uten strøm i korterere eller lengre tid. Ofte snakker vi om korte utfall, som får få konsekvenser. Men når strømbrudd blir langvarig, vil det påvirke hverdagen vår på en helt annen måte. At lyset forsvinner er den mest umiddelbare konsekvensen. Skjer dette på kveldstid, får man håpe det fins ei lommelykt eller lignende innen rekkevidde. De fleste har stearinlys som pynt i stua. Men har du fyrstikker eller en fungerende lighter til å tenne dem?

På vinteren vil man også snart merke at temperaturen i boligen synker. Da er det om å gjøre at man har fylt opp vedbeholdningen. Hvis man har vedfyring da. Ellers bør man ha sikret seg med alternative varmekilder som gass- eller parafinovner.

Og hva med mat og drikke? Rent bortsett fra at matvarer i kjøleskap og frysere kan bli ødelagt, har man også mistet muligheten til å til å tilberede mat, dersom en elektrisk komfyr er det eneste alternativet. Det kan derfor lønne seg å grave fram grillen, stormkjøkkenet eller propanapparat fra lageret av campingutstyr i garasjen. Er du riktig uheldig, rammes også vannforsyninga. Mobil- og internettdekning kan også forsvinne, slik det gjorde for mange i etterdønningene av stormen på søndag. Da er det ikke bare å ringe etter hjelp. Samtidig klarer man heller ikke å følge den løpende nyhetsdekninga av det som skjer.

Ekspertene spår mer og hyppigere ekstremvær i framtida, på grunn av den globale oppvarminga. Det er derfor all grunn til å tenke gjennom om man er forberedt dersom krisen rammer, for eksempel under ekstremvær. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har gitt ut en brosjyre som kan være nyttig å sette seg inn i for oss alle. Med enkle grep kan man bedre sin egen beredskap, i en situasjon der mange trenger hjelp samtidig. Vann, tørrmat, hermetikk, medisiner, ved eller gass til oppvarming, grill eller kokeapparat, stearinlys, lommelykt, batterier og en ladet batteribank, fyrstikker eller lighter, en batteridrevet DAB-radio er noe av det som kan gjøre det mulig å klare seg selv i et par-tre døgn.

Det kan virke overdrevent og litt komisk å skulle lage sitt eget kriselager på denne måten. Men det kan faktisk være livsviktig.