Forrige helg markerte Midtsommertravet den offisielle åpninga av Varig Orkla arena. Travanlegget til nærmere 400 millioner kroner, har allerede satt Orkland på kartet langt utenfor kommunens grenser. Og anlegget er ikke bare en arena for trav. Det er allerede planlagt større arrangementer på arenaen, blant annet Orkland motorshow, som går av stabelen i august. Varig Orkla arena er med andre ord i ferd med å bli en arena for opplevelser, som Orkland og hele regionen har all grunn til å være stolt av.

Men for familien Jønland på Fannrem representerer ikke anlegget bare glede og idyll. Familien er nemlig blitt nærmeste nabo til noe som ser og høres ut som en anleggsplass. Traktorer, startbil, snøfreser, store slådder og andre store redskaper er parkert på et område rett foran familiens veranda, og familien blir dermed daglig vitne til rot og ikke minst masse støy.

foto
Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

«Vi føler oss fengsla i eget hus,» forteller Tove Lisbeth Jønland, og legger til at hun føler travbanen har tatt fra henne mye livskvalitet, verdien på eiendommen, formuen til barna hennes og arven fra hennes 89 år gamle mor, som bor i nabolaget, og som dermed også har fått forringet verdien av eiendommen sin. Langs oppløpssida på banen er det satt opp en høy støymur, som har som formål å hindre støy ut til nabolaget. Problemet for familien Jønland, er at denne støymuren bare forsterker problemet. Muren sender nemlig ekko fra all anleggsvirksomheten på oppsamlingsområdet for banens maskinpark, rett tilbake og inn i stua til familien. Når de oppholder seg utendørs, må de rope til hverandre for å høre hva som blir sagt. Det sier egentlig alt om hvor utrivelig situasjonen for familien er blitt.

Men det er håp om bedring. Kommuneoverlege Jimmy Wikell har vært på befaring, og sier til ST at saken vil bli fulgt opp. Et brev er allerede gått ut til grunneier, hvor grunneier bes gjøre rede for om støynivået ligger innenfor godkjente krav. Grunneier blir også bedt om å redegjøre for hvilke tiltak som vil bli satt inn for å bedre situasjonen for naboene. Det er også positivt at leder i Midt-Norge travforbund, Asbjørn Opland, erkjenner at han forstår at familien reagerer både på støy og utsynet de blir møtt med. Som en følge av denne erkjennelsen, lover han at mye av utstyret vil bli flyttet og at trafikken, og dermed støyproblemene, reduseres så mye som mulig.

Det er viktig at travet leverer på dette, at man lykkes med å finne tiltak som kan gi familien Jønland og andre naboer livskvaliteten tilbake. Varig Orkla arena er et fantastisk flott anlegg til stor glede for de aller, aller fleste. Målet må være at det i løpet av kort tid kan gjelde ALLE!