Etter flere klager mot ungdomsmiljøet i Buvika i fjor sommer, satte kommunen i gang et arbeid med å finne et egnet ungdomshus til ungdommene. Bakgrunnen var at ungdommer fra hele Skaun samlet seg i Buvika på kveldstid, rett og slett for å ha det sosialt - eller sagt på ungdommenes språk; «henge». Til ST uttalte flere ungdommer at de savnet et tilholdssted, og at det eneste alternativet de hadde var skurene ved fotballbanen. «Vi ønsker oss et rom med høyttaler og sofa, hvor vi kan sitte og høre på musikk. Vi skulle hatt en plass som er åpen til klokka 23, slik at vi kan være der fram til vi må hjem,» uttalte ungdommene til ST. Saken fikk ekstra oppmerksomhet etter at flere beboere i sentrum klaget over banking på dører og vinduer, noe ungdommene i etterkant beklaget, men skrev på kontoen for kjedsomhet.

står en ny sommer for døra, og fortsatt har ikke ungdommene fått oppfylt ønsket om en plass å være - en plass hvor de bare kan «henge», være ungdommer uten organiserte aktiviteter styrt av voksne. Men det nærmer seg. Neste uke skal politikerne i Skaun ta stilling til seks alternativer til husvære, som skal gi et tilbud til ungdom i Buvika. Alternativene som ligger på bordet er Skaunhallen, Tangen pensjonisthus, Buvik skole, Kiwi-bygget, menighetshuset i Buvika og et kommunalt eid bolighus ved Buvik skole.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Selv om det har tatt tid, fortjener Skaun kommune ros for at det nå gjøres en innsats for å finne et tilbud. Det vitner om at ungdommene tas på alvor. Og når politikerne nå skal enes om et alternativ, er det viktig at de ikke bommer på oppgaven. Det ungdommene etterlyser, er et rom og noe å sitte på, og hvor de kan spille musikk og bare være ungdommer uten krav om å prestere, uten voksenstyrte aktiviteter. Og sett i lys av det, så er kanskje både skolen, Skaunhallen, menighetshuset og Tangen mindre egnet, da lokaler her fort vil kunne komme i konflikt med andre arrangementer. Det er nemlig viktig at en slik møteplass er åpen, og ikke tidvis stengt på grunna av andre aktiviteter. I så måte er eneboligen ved skolen kanskje det beste alternativet.

Men den beste måten for å finne ut av dette, er å snakke direkte med dem det gjelder - nemlig ungdommene. Hvis Skaun kommune nå klarer å få til det de har planlagt, så vil det nesten være unikt. Det er nemlig ikke mange kommuner som prioriterer å tilby ei «varmestue» til ungdommene på ungdommenes egne premisser. Så her er det håp om at ungdommene kan flytte ut av fotballskuret i løpet av sommeren!