Da Meldal, Orkdal, Agdenes og deler av Snillfjord ble slått sammen til Orkland kommune, ble det både fra politisk og administrativt hold sagt at hele kommunen skulle tas i bruk. Nå er det flere ting på trappene som understøtter at det blir fulgt opp, blant annet i gamle Snillfjord. Her er det verdt å nevne at reguleringsplan for nytt serviceområde ved fylkesvei 714 på Krokstadøra, skal behandles politisk denne uka. Videre så har Snillfjord grendalag gått offensivt ut og sagt at man ønsker å ta imot flyktninger, og Norcod ønsker å etablere torskeoppdrett i Moldvika.

Det skjer med andre ord masse positive ting i denne geografien av nykommunen som sporer til vekst og optimisme. Men det finnes én stor hemsko, nemlig bommen ved Våvatnet. Innbyggerne i gamle Snillfjord må ut med titusener i året for å komme seg til og fra jobb, for å besøke kommunesenteret Orkanger, og ikke minst for å kunne delta på fritidsaktiviteter og andre ting som foregår i kommunens sentrum - Orkanger. Det er med andre ord ingen tvil om at bommen virker som en bremsekloss både med tanke på folketallsvekst og næringsutvikling i denne delen av kommunen. I tillegg er det åpenbart at det oppleves urettferdig å måtte betale store summer for å få tilgang til tjenester og tilbud, som andre innbyggere i kommunen får tilgang til gratis.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Derfor må bommen ved Våvatnet bort. Et arbeid for å få det til, er allerede satt i gang. I 2020 sendte orklandordfører Oddbjørn Bang, sammen med ordførerne på Hitra og Frøya, en søknad om at bommene på fylkesvei 714 fjernes. Denne søknaden ble fulgt opp med ei påminning i fjor høst. Nå har ordførerne engasjert stortingsrepresentant Jorodd Asphjell (Ap), for å løfte søknaden opp på bordet når nytt statsbudsjett skal behandles. Og med tanke på at det også tidligere er satt av penger i statsbudsjettet til sletting av bomgjeld, så er det i alle fall grunn til å håpe på at hele eller deler av gjelda blir slettet.

Regjeringspartiet Senterpartiet har i alle år uttalt at de ønsker bosetting og vekst ute i distriktene, og dette er en sak partiet har mulighet til å vise at de mener alvor. For det er rett og slett urimelig at det skal være store kostnadsforskjeller for innbyggere i én og samme kommune. Og på toppen av bomkostnadene, kommer nå økte drivstoffutgifter, noe som rammer de som bor i utkantene hardest. Og skulle det vise seg at regjeringa ikke finner penger til å fjerne hele bomgjelda, så må gjelda i alle fall reduseres så mye at bommen ved Våvatnet kan fjernes - uten at det medfører økte kostnader for beboerne på øyene!