Befolkningsutvikling er en viktig faktor for økonomien til norske kommuner. Vekst betyr nemlig økte statlige overføringer, mens nedgang innebærer det motsatte. For de kommunene som opplever nedgang, er det dårlig nytt. Tjenestene i kommunene er nemlig kalibrert ut fra et gitt innbyggertall, samt nivået på de statlige overføringene. En reduksjon i de statlige overføringene vil få konsekvenser for kommunene også på kort sikt, da det ikke er en enkel oppgave å nærmest over natta redusere tjenestetilbudet tilsvarende nedgangen i overføringene fra staten.

I 2021opplevde både Rennebu, Skaun, Rindal og Heim en nedgang i folketall. Dårligst utvikling var det i Heim, hvor nedgangen var på nesten én prosent, nemlig 57 personer av et folketall på 5884 personer. Og det er dårlig nytt for en kommune som har hatt store økonomiske utfordringer de siste to årene. I Orkland derimot, gir tallene grunn til optimisme og glede. Gamle Orkdal kommune hadde en topp i folketallsutviklinga i 2007, mens det i årene etterpå har gått feil vei. Men i 2020 snudde det. Da fikk Orkland en vekst på 0,46 prosent, en vekst marginalt over landsgjennomsnittet. I 2021 sa det «pang», med en vekst på 1,1 prosent, tilsvarende 202 personer. Det betyr at kommunen kan vente seg økte statlige overføringer både i år og i årene som kommer, noe som betyr at tjenestetilbudet i stor grad kan beholdes, og kanskje også styrkes.

Årsaken til veksten er nok sammensatt. Men det er ingen tvil om at det er en styrt og bevisst politikk som ligger bak. Kommunen har nemlig satset tungt på å tiltrekke seg nye arbeidsplasser, noe både Norsk kylling, Isfjord Norway og nå travbaneetableringa er eksempler på. Norsk kylling og Isfjord Norway har til sammen tilført kommunen 400 nye arbeidsplasser. Men også øvrig næringsliv er preget av optimisme og blomstrer. I kjølvannet av travbaneetableringa er det så langt varslet nærmere 150 nye arbeidsplasser. På Finn.no er det i dag utlyst 56 ledige stillinger i Orkland innen ulike bransjer.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Og nettopp arbeidsplasser betyr tilflytting og folketallsvekst. Og det er ingen tvil om at det er næringsvennlig politikk som i stor grad har ført til denne utviklinga. Samtidig får kommunen betalt for investeringa i fritidsaktiviteter, og da først og fremst innen sport. Knyken, Idrettsparken, Klatrehallen og Orklandbadet er fasiliteter som bidrar til at det oppleves mer attraktivt å bo I Orkland. I tillegg tyder mye på at rullerende barnehageopptak stimulerer til økt tilflytting. Kommunen har med andre ord gjort en svært god jobb med å snu trenden man har sett siden 2007. Gevinsten er det innbyggerne som får. Ikke minst derfor fortjener kommunen applaus.