Det holder heller ikke å lære av Fosen saken. Regjeringen må sørge for at bruddet på menneskerettighetene som skjer hver eneste dag, avsluttes. Da holder det ikke å se på avbøtende tiltak. Regjeringa må i det minste utrede en riving av vindkraftverkene og hvordan områdene kan tilbakeføres til naturen og reindrifta. Og regjeringa må gjenoppbygge tilliten mellom staten og reindriftssamene på Fosen. Det er vanskelig å se for seg at tilliten skal bli gjenoppbygget så lenge det er det samme departementet og de samme saksbehandlerne som skal lede an i dette arbeidet, som var med på å gi konsesjonen i sin tid. Derfor bør det nye krefter til som kan se på saken med nye øyne.

Vi skjønner heller ikke hvordan olje- og energiministeren fra Stortingets talerstol, kan si at konsesjonene til vindkraftverkene ikke har falt bort, og samtidig referere til Høyesterett som la til grunn at konsesjonsvedtakene for vindkraftverkene på Storheia og Roan var ugyldige. I Norge trengs det en gyldig konsesjon for å drive et energianlegg. På Fosen er konsesjonsvedtakene ugyldige. Hvordan kan da konsesjonen fortsatt være gyldig? Flere jurister har den siste tiden stilt spørsmålstegn ved olje- og energiministerens konklusjoner. Det er på høy tid at regjeringen får sett på akkurat dette forholdet med noen nye juridiske briller.

Verden og Norge trenger mer fornybar energi for å bekjempe klimakrisen, men vi kan ikke bryte menneskerettighetene og vi må ta vare på naturen og de næringene som høster av naturens overskudd, som reindrifta. I så måte er de to utbyggingene på Fosen som ble dømt i Høyesterett et kroneksempel på hvordan det ikke skal gjøres.

I sin nyttårstale 1. januar 2001, slo daværende statsminister Jens Stoltenberg fast at tiden for de store vannkraftutbyggingene var forbi. Nå er det på tide å sette stopper for nye store vindkraftutbygginger i naturen. I stedet må vi se på hvordan vi kan bruke områder langs de store motorveiene og nær kraftkrevende industri, til fornybar energiproduksjon. Vi kan ikke fortsette den vanvittige nedbyggingen av naturen.

Rett etter at dommen hadde falt var SV ute og krevde at regjeringen kartla konsekvensene av dommen for andre større planlagte utbygginger i samiske reindriftsområder. Det har regjeringen fortsatt ikke gjort. En slik kartlegging ville vært å lære av Fosen dommen. I stedet har regjeringen latt det gå over 500 dager fra Høyesterett kjente utbyggingen ugyldig. De måtte presses av samiske aktivister og naturvernere før de kom med en høyst nødvendig beklagelse og innrømmet at det var et pågående menneskerettighetsbrudd.

Redegjørelsen fra olje- og energiministeren i Stortinget inneholdt ikke noe nytt. Vi forventer at regjeringen snarest sørger for at menneskerettighetsbruddet avsluttes. Det kan ikke ta nye 500 dager med brudd på Fosen samenes menneskerettigheter.