Derfor bør folk flest prøve å sette seg inn i de viktigste problemstillingene før alt er avgjort. Derfor har også Småbylista fremmet 12 forslag til endringer i samarbeid med MDG og Rødt. Her er noen av dem i kortform:

1. Nei til mer vindkraft Vi mener det er rett å tilbakeføre Svarthammaren til LNFR (landbruk, natur, friluftsliv).  Smertegrensa er nådd for denne delen av Orkland ved utbygging av Geitfjellet. Naturkrisen er like alvorlig som klimakrisen. Digre vindturbiner på Svarthammaren vil ikke redde verden. Vi vet ikke en gang om utbygging vil gi en netto klimagevinst. Orkland har brukt opp naturkvoten sin – se bl.a. neste punkt.

2. Ta en pause i hyttefesten Orkland har 1600 ledige hyttetomter,  i praksis tomter til store boliger. KD vil sette av ytterligere 532 dekar til ny fritidsbebyggelse. Vi er mot. Vi mener tida er inne for å ta en fot i bakken og se an videre nedbygging av natur til luksusformål inntil planen rulleres om fire år. KD vil fortsatt tillate vegbygging til gamle hyttefelt. I denne perioden bygger vi ut over 25 km veg i fjell og over myr for at folk skal få kjøre bil til døra. Vi foreslår bestemmelser som sterkt begrenser videre vegbygging i naturen.

3. Stopp byspredning og sentrumsdød KD vil spre handel til Laksøra og Strandheim ved å tillate butikker på minimum 1500 kvm (mot 2100 kvm i dag). 1500 kvm er klart mindre enn for eksempel Coop Extra. Resultatet blir nye handelsparker i hver ende av sentrum, økt risiko for sentrumsdød og enda mer biltrafikk tvers gjennom ei truet og forstrukket sentrumsgate. Forslaget er faglig mildt sagt tvilsomt. Det undergraver prinsippet om å bygge et attraktivt sentrum innenfra, og hindrer målet om et mangfold av tilbud med gangavstand mellom dem. Gangavstand er stikkordet ved planlegging av attraktive sentra.

4. Unngå urban ørken på Bårdshaug KDs forslag øker også risikoen for at Statens Hus-tomta og Franslykkja blir liggende som en kald skamplett ved innfallsporten til Orkanger. Utbygging på Statens Hus-tomta vil gi gangavstand til bl.a. Amfi og skysstasjonen; parker ett sted og gå mellom. KD mener det ikke er plass til butikker på 1500 kvm i sentrum. Jo, på Bårdshaug venter ca 50 000 kvm på utvikling. Noe sløses vekk på parkering på bakken, og mye går bort til verksted, lagerbygg og annet som hører til utenfor sentrum. Statens Hus og Franslykkja må omformes til et område med handel, service og boliger. Parkering skal ligge under bakken eller i p-hus. Fornyelse skjer ikke hvis kommunen slipper løs handel på Laksøra og Strandheim/Thamshavn først.

5. Ja til å stimulere sentrumsgata Idealistiske næringsdrivende holder liv i gata. Kommunen bidrar verken med investeringer eller samarbeid med huseiere for utvikling. Følgelig ser vi ingen annen utvei enn å åpne for høyere næringsbygg med flate tak og boliger på toppen tre steder: Lensmannskontoret, Torgsentret og Bunnpris. Uten dagligvare er gata død. Visjonen er et torg omkranset av bygninger med handel og servering. Enkelte huseiere må få handlingsrom. Disse byggene blir langt mindre dominerende enn 60 meter flatt tak i ST-kvartalet.

6. Ta hensyn til bomiljø 1: Omreguler boligareal i Moan til park som buffer mot industri ved Sponplaten. 2: Ja til ny Thamshavn næringspark, men trekk den sørlige grensa til nord for modellhusene i Thamshavnbakken fordi dette i praksis blir et stort steinbrudd. Husene representerer et underkommunisert kulturminne fra Thams-epoken og bør beskyttes. Trehusbyen Nerøra er under press fra alle kanter. Den sørligste delen av nytt næringsområde bør ligge urørt av en grunn til: Dette kan bli et attraktivt og relativt sentrumsnært boligområde med sjøutsikt når E39 en gang kommer i tunnel forbi Orkanger.