Vi merker med glede at interessen for å bevare og å videreutvikle våre bærekraftige og tradisjonsrike bomiljø er økende.

Vi i Forum Nerøra har som målsetning å bidra til økt kompetanse i bevaring og tilbakeføring av den eldre trehusbebyggelsen, blant annet gjennom å fungere som et kontaktpunkt til ekstern kompetanse, å bidra til å dokumentere hus av ulike tidsperioder, og ikke minst å motivere huseiere til å ivareta det gode bomiljøet. Vi vil gjerne samarbeide med kommunen, velforeninger, kompetansemiljøer og interesseorganisasjoner, og få anledning til å fungere som høringsorgan i kommunale planer.

Vi er stolte av å vite at trehusbebyggelsen på Nerøra er en av de fineste og største i Norge.

Vi mener en viktig del av samfunnsoppdraget er å overbringe kunnskap, entusiasme og ambisjoner for fremtiden og ungdommen. Derfor tar det nystarta Forum Nerøra nå initiativet til kunnskapsprosjektet ”Dører og vinduer på Nerøra”, for å bidra til å synliggjøre og styrke kvaliteten i bo-området på Nerøra.

Mens de fleste husene tidligere hadde inngangsdøra mot gata, er de i dag trukket inn i bakgården Foto: Ole Tolstad

Hvorfor fokusere på dører og vinduer? Inngangsdører og vinduer er husets signatur. De speiler stedets natur, folk, levemåte, historie og håndverkstradisjoner, husets viktigste sluttføringer, arkitektoniske uttrykk og stilepoker. Døra ønsker oss velkommen inn, beskytter oss mot inntrengere, regulerer temperaturen og er terskelen mellom det offentlige og private rom. Plasseringen av døra er et slående tidsbilde: Mens de fleste husene tidligere hadde inngangsdøra mot gata, er de i dag trukket inn i bakgården, kanskje fordi gateløpene er blitt bredere for å gi plass for biler. Men samtidig er husene blitt mer lukket og private.

Inngangsdører og vinduer er husets signatur. Foto: Ole Tolstad

For å lykkes er prosjektet avhengig av samarbeid med kommunen og skoleverket, lokale frivillige organisasjoner, bankene og næringslivet. Og dersom vi får til dette, vil det kunne resultere i kunnskapsstier, utstillinger, plakater, postkort, foredragsserier og stands. Skoleelevene på Orkanger kan gjennom enkle oppgaver bli bedre kjent med nærmiljøet og dets historie, og slik få et eierskap også til verdien av gode håndverkstradisjoner og estetikk. Vi ønsker gjennom dette også å styrke den offentlige diskusjonen, bevisstgjøringen og kommunikasjonen for bevaring og utvikling av bygningskulturens verdigrunnlag.

Enten du bor på Nerøra, Bjørnli, Fannrem eller Småøran – eller hvor som helst ellers men har engasjement for eldre trehusbebyggelse – er du hjertelig velkommen til å bli medlem i Forum Nerøra! Slik kan vi holde vedlike den offentlige bevisstheten om viktige verdier i våre nærmiljøer.