Flere av historielaga fortviler over hvordan tilgangen til arkivene og særlig lesesalstjenestene er blitt nedbygd gjennom de senere årene. Historielaga i Sør-Trøndelag er naturlig nok mest opptatt av tilgangen til arkiv ved Statsarkivet i Trondheim. Her har åpningstidene på lesesalen blitt redusert til bare to dager i uka, onsdag og torsdag, til sammen 12 timer i uka. Dette er det dårligste tilbudet av alle avdelingene innenfor Arkivverket. Statsarkivet i Stavanger har eksempelvis åpent alle hverdager, til sammen 30 timer i uka, pluss en ettermiddag annenhver uke. Med tanke på at Statsarkivet i Trondheim har det største arkivdistriktet av alle og trolig den største brukergruppa, burde denne avdelinga ha hatt de lengste åpningstidene. Mange av de potensielle arkivbrukerne bor ikke i Trondheim og kan ha behov for lengre arbeidsøkter på arkivet enn bare to dager á seks timer når de først har reist til byen.

Om ikke begrensningen til to dager i uka var kort nok åpningstid på lesesalen, har nå Arkivverket kunngjort at det holdes helt sommerstengt i uke 28–31, fra 11. juli til 7. august. For mange som driver med lokalhistorisk arbeid, kan det være kjærkomment å utnytte noen sommeruker til arkivarbeid, med det lar seg nå altså ikke gjøre.

Vi vet Arkivverket reklamerer med skanning på bestilling, men før man kan bestille eventuell skanning av materiale, må man vite hva man skal bestille. Da må man gjerne lete i pakker og protokoller, og da må man fysisk på lesesalen og gjerne få litt veiledning av en kyndig arkivar.

Om man vet hva man er ute etter, har uansett skanning på bestilling klare begrensninger. Forskere, studenter, forfattere og journalister har de romsligste vilkårene. Andre arkivbrukere har større begrensninger. Hver person kan bare bestille to ganger per kalenderår. Det materialet man bestiller, må være beskrevet i Arkivportalen, og hver bestilling kan maksimalt omfatte to arkivbokser/protokoller eller fire mapper. Det sier seg sjøl at dette er en voldsom begrensning i forhold til hva man kunne fått gått gjennom ved å arbeide på lesesalen over noen dager.

Ved noen av arkivene, blant annet Statsarkivet i Trondheim, kan du søke om utvidet tilgang til lesesal tre dager i uka, men det gjelder bare dem som har «yrkesmessig behov», og der faller vanlige lokalhistorikere utenfor.

Det er grunn til å frykte at den reduserte tilgangen til brukertjenester vil føre til redusert søking til arkiv, og så kan nedgang i antall lesesalsgjester over tid bli et argument for ytterligere reduksjon i åpningstidene på lesesalen.

På vegne av lokalhistorikerne i regionen vil styret i Sør-Trøndelag Historielag få uttrykke stor bekymring over dagens situasjon når det gjelder brukertjenester i Arkivverket.